2011 var et godt år for turismen
Edvard Eriksens skulptur af H. C. Andersens havfrueheltinde trækker stadig turister. Foto: Colourbox
Sidste år steg antallet af udenlandske overnatninger i Danmark med 600.000.

Året der gik bød på en stigning i antallet af udenlandske turisters overnatninger på 2,6 procent. Det viser tal, som VisitDenmark har offentliggjort i en statusbeskrivelse af 2011.

I alt blev 2010 overhalet af 2011 med knap 1,2 millioner overnatninger, viser analysen, der bygger på tal til og med oktober. Det er de danske hoteller, der har oplevet den største fremgang, mens campingpladserne har haft en tilbagegang. Samlet set har der dog været fremgang på de fleste markeder.

Den positive udvikling kan meget vel fortsætte, hvis man ser på VisitDenmarks foreløbige forudsigelse for 2012. Ifølge en prognose fra oktober forventer VisitDenmark 45 millioner overnatninger. Prognosen kan ikke garanteres, og nyere tal ligger til grund for en ny prognose, der kommer i næste uge. Uanset hvad er der stadig langt op til niveauet fra 2007.

"Der er stadig lang vej igen, før de udenlandske overnatninger er tilbage på niveauet fra før finanskrisen," siger Mette Dahl-Jensen, pressechef i VisitDenmark.

Det er i sær de asiatiske markeder og vores naboer i norden og England, der forventes at besøge os mere. Og der er god grund til at kæmpe for at vinde turisterne tilbage.

"I 2010 måtte vi konstatere, at der var godt 2 mio. færre overnatninger end i 2007. Så på den baggrund er værksten mere end velkommen. Men det er nødvendigt med fortsat produktudvikling, destinationsudvikling, investeringer og øget markedsføring for at vinde det tabte igen," siger Mette Dahl-Jensen.