NSSF, Nationalt Center for Selvmordsforskning og Forebyggelse i Norge 10. september er Verdensdag for Selvmordsforebyggelse
Ifølge WHO begår omkring en million mennesker på verdensplan - svarende til næsten en person hvert 40. sekund - selvmord hvert år. Selvmordsforsøg og selvmordstanker er endnu mere almindelige, og antallet af selvmordsforsøg kan være op til 20 gange større end det faktiske antal selvmord. Men selvmord kan forhindres ved at handle i tide og se bort fra nogle af de udbredte myter om emnet.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
 

- Udbredte myter om selvmord forhinder effektiv indgriben og forebyggelse, siger professor Lars Mehlum MD, direktør for Nationalt Center for Selvmordsforskning og Forebyggelse i Norge. Disse myter må og skal fjernes. Forebyggelse af selvmord er et anliggende for alle - accepter den idé og du kan redde et liv.

3 alminelige myter om selvmord:

1. Ved at spørge nogen, jeg holder af, om vedkommende har selvmordstanker, kan jeg uforvarende introducere ideen om at tage sit eget liv.
Forkert! At være i stand til at tale åbent om et dybt personligt og følsomt emne som selvmordstanker er både beroligende og en lettelse for de fleste mennesker, der er med risiko for selvmord.

2. De, der allerede har besluttet at begå selvmord, vil fuldføre, uanset hvad jeg gør.
Forkert! Selv folk med hyppige og alvorlige tanker om selvmord har et ønske om at leve, og du kan hjælpe dem med at vælge livet! Vi ved, at impulser til at begå selvmord kun varer kort tid, og derfor er begrænsninger i adgangen til selvmordsmetoder en effektiv strategi til forebyggelse af selvmord.

3. De fleste beslutninger om at begå selvmord opstår ud af den blå luft, og det er derfor umuligt at forhindre selvmord.
Forkert! Selv om kun få af dem, der udviser faresignaler, faktisk begår selvmord, ved vi, at omkring 70% af dem, der tager deres eget liv, tidligere har udvist faresignaler. Derfor er vi nødt til at gribe ind i alle sager, hvor der er tegn af høj risiko for selvmord.

Hvad skal man kigge efter:

  • Social tilbagetrækning 
  • Øget brug af stoffer eller alkohol
  • Symptomer på følelsesmæssig smerte, især depression
  • Tidligere selvmordsforsøg
  • vær angst og/eller indre uro
  • Tale om at dø og/eller om selvmord


  • Personligt tab eller afslutning af en tæt relation
  • Udsættelse for vold eller psykiske traumer
  • Nylig modtagelse en alvorlig fysisk diagnose
  • Social isolation

Kilde: Nationalt Center for Selvmordsforskning og Forebyggelse i Norge

For mere information, kontakt venligst:
Ina Bekkevold, telefon +47 977 94 824 eller e-mail: i.m.k.bekkevold@medisin.uio.no
Erikha Harket, telefon +47958 79 383 eller e-mail: erh@geelmuyden-kiese.no
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.