Zikafrygt preller af på dansk OL-hold
Zikavirusset får ikke den danske OL-læge Morten Storgaard til at frygte for atleternes sikkerhed ved OL i Rio. Foto: Felipe Dana/AP
Zikavirusset får ikke den danske OL-læge Morten Storgaard til at frygte for atleternes sikkerhed ved OL i Rio.

Efter flere måneders opmærksomhed på det meget omtalte zikavirus har fokus nu også rettet sig mod de danske OL-atleters deltagelse ved legene i Rio de Janeiro til august.

Men i Danmarks Idrætsforbund (DIF) vækker virusset ikke bekymring.

- Det her er ikke noget, der bekymrer os meget, medmindre det viser sig, at vi får en atlet med, der er gravid, siger Team Danmarks og OL-holdets læge, Morten Storgaard.

Det skyldes ifølge ham, at virusset kun har alvorlige konsekvenser for gravide, der kan risikere at føde børn med for små hoveder og skader på centralnervesystemet.

I denne uge har Kenyas Olympiske Komité meddelt, at man overvejer at trække kenyanske atleter fra legene, medmindre atleternes sikkerhed kan garanteres.

Også USA har meddelt deres atleter, at de, der frygter for deres sikkerhed, bør overveje, om de ønsker at deltage.

Men de udmeldinger er ifølge Morten Storgaard stærkt overdrevne.

- Det er ligesom at skrive på en plastikpose, at man ikke må tage den over hovedet. Jeg synes, det er noget pjat med det niveau, det er på nu.

- Jeg tror heller ikke, der er nogen, som bliver væk. Og det tror jeg også godt, de ved. Jeg tror bare, de forsøger at dække sig ind, så de kan fralægge sig ethvert ansvar, hvis der nu skulle ske noget. Jeg har svært ved at se, at det giver mening, siger Morten Storgaard.

Er man ikke gravid, kan virusset medføre en række almindelige influenzasymptomer.

- Det er selvfølgelig også slemt nok. Hvis det kommer samtidig med, at du skal i konkurrence, så har det indflydelse på din præstation.

- Derfor sørger vi selvfølgelig også for, at der er myggenet og myggebalsam, og vi tager vores forholdsregler, understreger OL-lægen.

Heller ikke bryderen Mark O. Madsen har ligget søvnløs over frygten for at blive smittet med virusset i Brasilien.

- Det er ikke noget, jeg har tænkt ret meget over. Men med alle de forberedelser, der bliver lagt i en OL-deltagelse, så vil det selvfølgelig være uhyggeligt at skulle ligge syg op til OL eller måske endda under konkurrencen.

- Så det er jo noget, vi kommer til at skulle forholde os til. Det er jo rigeligt til at ødelægge et helt OL, siger bryderen, der til sommer deltager ved OL for tredje gang.

Ifølge Morten Storgaard er zikavirusset dog langt fra den mest alvorlige trussel mod atleternes sundhed under OL.

- Vi skal bekymre os meget mere om vandforurening og madforgiftning og andre rejsesygdomme. Som det ser ud nu kan det blive meget større problemer for os end zikavirusset, pointerer lægen.

/ritzau/