WTO sænker vækstprognosen til 2,5 procent
Europas økonomiske krise virker som en bremseklods på den globale vækst, fremgår det af WTO's prognoser.

Verdenshandlen vil vokse med blot 2,5 procent i år. Den trækkes ned af Europa til mindre end halvdelen af de seneste 20 års gennemsnit, oplyser Verdenshandelsorganisationen fredag.

Skønnet er en revision af WTO's tidligere vækstprognose for 2012 på 3,7 procent. Den blev udarbejdet i april. Prognosen for 2013 er, at handlen vil stige med 4,5 procent, det er en nedjustering fra 5,6 procent.

- Jeg ser en risiko for, at det går nedad. Hvad, der kan overraske, er, hvis man har en handelsvolumen, der er lavere end verdens økonomiske vækst, siger WTO's generaldirektør, Pascal Lamy, på et pressemøde i Singapore.

WTO-tallene bygger på en vækst i verdensøkonomien på 2,1 procent i 2012 og 2,4 procent i 2013, hvilket er et konsensusskøn af økonomiske forudsigelser.

- Den væsentligste årsag til opbremsningen i væksten er selvfølgelig Europa, siger Lamy, der agter at træde tilbage næste år som chef for den 157-medlemmer store gruppe, som endnu ikke har kunnet blive enige om en gennemgribende reform af de globale regler for handel.

- Vi ved også, at den amerikanske vækst er lavere end ventet, og at Japan ikke er i så fin form, tilføjer han.

WTO forventer nu et stigning på 1,5 procent i eksporten fra udviklede landes økonomi i år, i stedet for den tidligere prognose på 2,0 procent. Udviklingslandenes vækst falder til 3,5 procent fra de tidligere 5,6 procent.

Verdenshandelsorganisationen venter også mere end en fordobling af eksporten i de udviklede lande op til 3,3 procent næste år, mens udviklingslandene kan se frem til at eksportere 5,7 procent mere.

/ritzau/AFP