Wammen: Michelle Obama talte til hjerterne
Socialdemokraten Nicolai Wammen er i USA og fortæller om en fantastisk stemning under Demokraternes konvent.

USA's førstedame, Michelle Obama, talte til amerikanernes hjerter ved Demokraternes konvent natten til onsdag dansk tid.

Det fortæller den danske europaminister og næstformand for Socialdemokraterne, Nicolai Wammen, over telefonen fra konventet i byen Charlotte i North Carolina.

- Det var en fantastisk aften, hvor Michelle Obama talte sig ind i amerikanernes hjerter, siger han og fortsætter:

- På en meget konkret måde fortalte hun, hvad det er for værdier, der præger Barack Obamas og deres liv, og hvordan de har formået at være en så almindelig familie som muligt, selv om de bor i Det Hvide Hus.

Vigtigst var det dog ifølge europaministeren, at hendes tale gjorde det klart, hvad hendes mand, Barack Obamas, projekt er uden en eneste gang at angribe hans politiske modstandere såsom Mitt Romney, Obamas republikanske udfordrer.

- Mitt Romney blev ikke nævnt med et ord i talen, og derved adskiller den sig markant fra den politiske debat, der normalt er i USA, siger Nicolai Wammen.

I USA spiller ægtefællen til den politiske leder en afgørende rolle. Og konventet er en anledning til, at både præsidentens ægtefælle og andre fremtrædende personer kan tegne et mere personligt billede af præsidenten og fremhæve hans kvaliteter.

Nicolai Wammen var også til stede ved Demokraternes konvent for fire år siden. Dengang blev Barack Obama modtaget som en stjerne, men efter fire år ved magten er det i dag mere op ad bakke.

Der er en fælles bevidsthed om, at USA har meget store problemer med blandt andet høj arbejdsløshed. Alligevel hersker der ifølge Nicolai Wammen en god stemning på konventet, hvor der er vilje til at drøfte løsninger.

- Michelle Obama gav håb til de millioner af amerikanere, der måske er kommet i tvivl om, hvorvidt præsident Obama trods hårdt arbejde kan levere varen de næste fire år, fortæller europaministeren.

Han mener, at Michelle Obama har givet sin mand et fantastisk stærkt rygstød med en tale, der gik lige i hjerterne på millioner af amerikanere.

/ritzau/