Sidste år var der mangel på smør i Norge, og i år kan der blive mangel på kyllinger i kølediskene.
Et stort salg af fjerkræene betyder, at der i slutningen af året kan mangle op til 1000 ton kyllingekød. Det viser en prognose fra Nortura, der er Norges største leverandør af kød og æg.
Nortura har derfor bedt om lov til at øge sin produktion af kyllinger. Selskabet foreslår også en midlertidig nedsættelse af tolden på importerede kyllinger for at klare efterspørgslen.
Det siger Norturas kommunikationschef, Tor Olav Brandtzæg, til avisen Nationen.
- Salget stiger kraftigt, og produktionskapaciteten er ikke fulgt med. Vi har ansvaret for, at kunderne får de kyllinger, de bestiller. Kan vi ikke dække efterspørgslen med norske kyllinger, må vi bede om en reduktion i importtolden for at opfylde behovet, siger han.
Salget af kyllinger ventes at stige med seks procent i år og yderligere fire procent næste år. For at dække både efterslæbet og væksten i salget skal produktionen af kyllingekød øges med 5000 ton i 2013.
Grænsen på 120.000 kyllinger per landmand om året forhindrer ifølge Tor Olav Brandtzæg en fuld udnyttelse af kapaciteten.
Landmændene bør derfor have lov til producere flere kyllinger, mener han. Et spørgsmål, som myndighederne skal tage stilling til.
Landmændene i Norsk Bondelag samt kød- og fjerkræbranchens landsforbund støtter forslagene fra Nortura. Begge ser dog helst, at markedet bliver mættet med norske kyllinger.
Norsk Fjørfelag er modstander af at lade landmændene producere flere kyllinger.
- Vi frygter, at det kan medføre overproduktion og dårlig økonomi, siger direktør Jan Arne Broen.
Kilde: NTB