Virksomheder: Tre syndere hindrer vækst
Kreditklemme efter finanskrisen, høj skat og bureaukrati er de største barrierer for vækst.

Bankernes uvilje til at give kredit oven på finanskrisen, høje skatter og bureaukrati er de største barrierer i Danmark for, at virksomhederne kan vokse. Det fremgår af World Economic Forums rapport om konkurrencedygtighed.

At danske virksomheder peger på disse tre faktorer som den største forhindring for vækst er ikke overraskende. Det siger cheføkonom i den borgerlige tænketank Cepos Mads Lundby Hansen.

- Vi har verdens højeste skattetryk og herunder høje kapitalskatter og vareskatter. Dette er selvfølgelig en barriere for virksomheders muligheder for at konkurrere og vokse.

Herudover er bankerne blevet mere forsigtige med at låne ud, efter at de før finanskrisen lånte for meget ud til for risikable projekter. Dette oplever nogle virksomheder selvfølgelig også som en vækstbarriere, siger Mads Lundby Hansen.

Han peger på, at Danmark har en stor offentlig sektor, og det kan bidrage til øget bureaukrati, når virksomheder skal opnå byggetilladelser og ekspandere.

Den positive nyhed er dog, at danske virksomheder stort set ikke har problemer med korruption og det generelle helbredsniveau.

I World Economic Forums nye rapport er Danmark ude af top-10 blandt 144 lande hvad konkurrencedygtighed angår. Danmark må nøjes med en beskeden 12. plads - det er fire pladser dårligere end året før og ni pladser dårligere end i 2010.

Schweiz topper listen med Singapore som nummer to og Finland som nummer tre. Også broderlandet Sverige er med en fjerdeplads på listen langt mere konkurrencedygtigt end Danmark.

/ritzau/