Virksomheder i knæ: Flere drejer nøglen
DI frygter, at der er lang vej igen, før tendensen igen vender. Foto: Colourbox
500 virksomheder gik konkurs i august - det er det højeste antal på en måned siden begyndelsen af året.

Økonomisk krise og en økonomi i recession gør, at flere virksomheder går konkurs.

Antallet af konkurser var i august 500 - det højeste antal siden starten af året, fremgår det af nye tal fra Danmarks Statistik. Det tilsvarende tal i august sidste år var 403 konkurser.

- Den økonomiske krise sætter desværre også sit præg på antallet af konkurser. Når økonomien går i bakgear, så er der desværre virksomheder, der kommer i klemme, siger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

Han peger på, at kreditklemmen kan være en årsag til, at flere må dreje nøglen om.

- Det spiller nok også en rolle, at bankerne fortsat har det svært, og at de derfor ikke har samme mulighed for at hjælpe kriseprægede virksomheder, siger Steen Bocian.

Underdirektør i erhvervsorganisationen DI Kent Damsgaard betegner tallene som stærkt bekymrende.

- Flere og flere virksomheder har drejet nøglen om det seneste halve år. Vi nærmer os nu igen det rigtig høje niveau vi så i 2009 og 2010, som var de værste konkursår i danmarkshistorien.

- Det er stærkt bekymrende her fire år efter krisens start, siger Kent Damsgaard. Underdirektøren ser en anden kedelig tendens i tallene.

- Den gennemsnitlige levetid blandt de konkursramte virksomheder har været stigende hen over sommeren. I august-tallene ser vi til gengæld en stigning i antallet af beskæftigede, der bliver ramt af konkurs.

- Der er således en tendens til, at det er lidt større og mere veletablerede virksomheder, som nu også bukker under for krisen, siger Kent Damsgaard.

Han frygter, at det bliver et langt og sejt træk for dansk økonomi at komme tilbage på sporet - især fordi danskerne holder pengene i lommen i stedet fro at forbruge.

- Det er især detailhandlen og industrien, der er hårdt ramt. Det skyldes især forbrugernes fortsatte tilbageholdenhed, men også at tempoet i landene omkring os går ned, siger Kent Damsgaard.