Villy varsler lukninger af danske ambassader
Der er indkaldt til stormøde i Udenrigsministeriet, hvor de ansatte skal forberede sig på store omvæltninger.

Regeringen lægger op til en storstilet omorganisering af udenrigstjenesten.

Onsdag får medarbejderne i Udenrigsministeriet besked på, at det danske diplomati det næste år vil være genstand for en storstilet analyse, som skal ende ud i en ny struktur, skriver Jyllands-Posten.

Det kan betyde, at Danmark kommer til at lukke ambassader i Europa og i stedet vil prioritere at være til stede på nye vækstmarkeder som eksempelvis Kina, Brasilien eller Indien.

- I en verden under hastig forandring skal vi hele tiden spørge os selv, om vi er til stede de rigtige steder og på den rigtige måde. Det spørgsmål tager vi nu op i det kommende år, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ifølge Jyllands-Posten.

Han får opbakning af Europaminister Nicolai Wammen (S), som pointerer, at skattekronerne skal udnyttes bedst muligt.

Sammen med handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) stiller de onsdag op til stormøde for Udenrigsministeriets medarbejdere, som efterlyser nye prioriteringer efter omfattende besparelser i ministeriet.

Af det politikpapir, som fremlægges for medarbejderne, fremgår det, at besparelserne er kommet for at blive, og at Arktis vil stå centralt i dansk udenrigspolitik.

Også menneskerettigheder, grøn vækst og nye eksportmarkeder som Vietnam er på prioriteringslisten.

/ritzau/