Villy Søvndals unge støtte vil være formand
Astrid Krag er kendt som en af Søvndals midtsøgende støtter. Nu skal hun formentlig selv styre SF ud af krisen

Allerede inden hun runder 30 år, kan hun muligvis skrive partiformand på visitkortet.

SF's unge sundhedsminister Astrid Krag meldte sig onsdag officielt som kandidat til at afløse Villy Søvndal, der fredag fortalte, at han stopper som formand for partiet.

- SF har brug for en frisk start. Jeg vil, hvis jeg bliver valgt, være formand for hele partiet, og jeg glæder mig meget til den proces, vi nu står overfor, siger 29-årige Krag om sin beslutning.

Krag er manges favorit til at overtage posten. Indtil videre er der ikke nogen modkandidater, der har meldt sig. Og de mest oplagte udfordrere, den såkaldt grønne fløjs hovednavne, Ida Auken og Mette Touborg, har meddelt, at de ikke stiller op.

Og så er hun kendt som en af afgående formand Villy Søvndals midtsøgende unge støtter.

Astrid Krags interesse for fagbevægelsen og kampen for et bedre liv for arbejderne blev vakt, da hun som ung skoleelev kæmpede sig gennem samtlige bind af "Pelle Erobreren".

Men den unge politiker er også nået til en erkendelser omkring idealisme og realiteternes verden, som måske ikke glider lige nemt ned i alle dele af SF.

- For mig er der ikke en modsætning mellem at være idealist og praktisk politiker, for det mest idealistiske og humanistiske er da at få nogle forandringer igennem.

- Jeg laver politik for at forandre noget - ikke for at sidde i rundkreds og diskutere, forklarede hun tidligere på året i et interview med Information.

Astrid Kragh er fortaler for regeringssamarbejdet og har fundet allierede i andre unge SF'ere som den magtfulde skatteminister Thor Möger Pedersen og politisk ordfører Jesper Petersen, der også er tæt på Villy Søvndal.

Hun har aldrig færdiggjort sin statskundskabsuddannelse, men hun var landsformand for partiets ungdomsorganisation fra 2005 til 2007 og blev første gang valgt ind i Folketinget i 2007.

Første gang, hun prøvede kræfter med Folketinget, var dog i 2006, da hun blev udnævnt som stedfortræder for netop Søvndal og var inde på Christiansborg i en kort periode.

Nu kan hun så overtage hans post som partiformand - det bliver afgjort i løbet af et par uger. Hvis ingen andre stiller op, er Astrid Krag sikret en plads i formandsstolen.

I forbindelse med sin afgang udtalte Villy Søvndal, at han ikke vil blande sig i det kommende formandsvalg, men han har dog sagt, at Krag er en dygtig og arbejdsom politiker.

Astrid Krag er gift med rapperen Andreas Seebach, kendt som AndyOp. Sammen har de to børn.

/ritzau/