Julen er en højtid, der er forbundet med en lang liste af traditioner. Ikke mindst risalamande, som prikken over i’et på menuen juleaften.
Nu afslører en undersøgelse, som Arla har lavet, at der rundt omkring de danske juleborde findes rigtig mange, der slet ikke bryder sig om den traditionelle dessert.
- For 9 ud af 10 danskere slutter juleaftens festmåltid nemlig som regel af med en omgang risalamande. Det viser tal fra Karolines Køkken. Samme undersøgelse viser dog også, at hver 10. dansker slet ikke kan lide risalamande, selvom de spiser det. De spiser det udelukkende, fordi det er en tradition, skriver Arla i en pressemeddelelse.
- Risalamande er jo den helt store juleklassiker i Danmark. Og man finder ikke mange juleborde uden den populære dessert. Men det er da en skam, at der hvert år sidder nogle danskere og tvinger risalamanden i sig, selvom de ikke kan lide det, siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken gennem 28 år.
- Jeg tror, det skyldes, at vi ikke vil ødelægge den gode stemning og derfor ikke tør sige nej tak eller udfordre traditionerne med en ny dessert. Og så er der helt sikkert også mange af os, der ikke vil miste chancen for at vinde den eftertragtede mandelgave, siger hun.
Undersøgelsen fra Karolines Køkken viser samtidig, at 28 procent af de danskere, der ikke spiser risalamande til jul, slet ikke får nogen dessert på årets hyggeligste aften.
- Maden fylder rigtig meget for danskerne i juletiden, fordi det er noget, vi kan samles om, og som frembringer en masse gode minder. Derfor er det trist, at der er nogen, der helt skal undvære desserten juleaften, når nu der findes en masse andre gode juledesserter, siger Tove Færch.
Ny tradition
Karolines Køkkens opskriftsdatabase viser da også, at risalamanden er en klar dessertfavorit. I december 2020 søgte knap en kvart million danskere på risalamande, mens kun 23.000 søgte på julecheesecake. Derfor har Karolines Køkken sat sig for at udvide danskernes desserthorisont med endnu en ny juleopskrift.
- Vi kan godt være mere modige i juletiden uden at ændre fuldstændig på traditionerne. Derfor har vi nu udviklet en opskrift på juleis, der er anderledes fra risalamanden, men som stadig smager af jul. På den måde bliver de gæster, der ikke bryder sig om risalamande, også tilgodeset, siger hun.
Den nye is er blot en af Karolines Køkkens mange juledesserter, som du kan finde lige her. Her kan du også få inspiration til mere moderne fortolkninger af risalamande eller udforske juletidens smagsnuancer med blandt andet julecheesecake, marcipankage eller julegrød med fløde – stadig med smag og duft af jul.