Grønkål er ikke mere i sæson, men det er rabarber. Men betyder det noget, da man jo kan få alle grøntsager og frugter på alle tider året rundt?
Det gør det faktisk. Og det er især de ældre, der går meget op i at spise råvarer i sæson. Og mens de unge i høj grad har klimaet i tankerne, når de laver mad med årstidens råvarer, går de ældre mest op i smagen.
Netop at spise råvarer i sæson går hele 34 procent af danskerne i høj eller meget høj grad op i, viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken. Og hver fjerde dansker vil gerne være endnu bedre til det, end de er i dag.
Ældre mellem 60-75 år går i høj eller meget høj grad op i at spise efter sæson (48 procent), mens interessen fra de unge halter lidt bagefter (26 procent).
- Det er interessant at se, at det er den ældre generation, der går mest op i at spise efter sæson. Men det skyldes højst sandsynligt, at de i højere grad er vokset op med grøntsager i baghaven og mere mad lavet fra bunden, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken, og fortsætter.
- Det kunne de unge godt lære noget af. For det er en skam, at vi i hverdagen har tendens til at ty til vores go-to retter uden at tage højde for, hvilke råvarer der er i sæson. Og min opfordring er, at vi bliver bedre til at udnytte de friske, danske råvarer. Det giver gevinst både for smagen og for klimaet.
Vær kreativ
Netop klimaet ser ud til at være en stor motivation for de unge. Ifølge undersøgelsen spiser hhv. 45 og 48 procent af danskerne i alderen 18-29 og 30-39 råvarer i sæson, fordi det er godt for klimaet. Det samme gælder kun for 25 procent af de 60-75-årige.
Generelt er det dog smagen, der er vigtigst for danskerne. 6 ud af 10 danskere svarer, at de spiser efter sæson på grund af smagen, mens hver anden gør det for at støtte lokale producenter, og lidt over hver tredje dansker gør det af hensyn til klimaet.
- Vi ved, at danskerne har gode intentioner, men det er nemt at glemme, hvilke råvarer der er i sæson, når vi så står nede i supermarkedet. Her er løsningen at være opmærksom på, hvilke råvarer der er dyrket i Danmark, og hvad der kommer langvejsfra, selvom man måske har lyst til hokkaido i marts, siger Tove Færch.
Læs mere på råvareguiden her
Forårets frugter og grøntsager
Grøn asparges
Hvid asparges
Morkel
Pastinak
Radise
Rabarber
Spinat
Tomat
Østershat