Vi er på vej mod endnu lavere renter
Der er nok udsigt til endnu lavere renter. Økonomer regner med, at ECB igen høvler lidt af renten.

Renterne er nok ikke lave nok endnu i kølvandet på den globale gældskrise. I hvert fald regner økonomerne med, at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil stramme renteskruen torsdag og sætte udlånsrenten ned fra 0,75 procent til 0,5 procent.

Og sætter ECB renten ned, vil Nationalbanken følge efter for at undgå stor efterspørgsel efter danske kroner og dermed en stigende kronekurs.

Men Martin Lundholm, chefanalytiker i Spar Nord, siger, at det vil give danske udfordringer, fordi udlånsrenten allerede er nede på 0,2 procent og indlånsrenten i -0,2 procent.

Det vil sige, at danske banker allerede i dag reelt betaler penge for at have indlån i Nationalbanken.

- Sætter ECB renten ned, vil Nationalbanken følge efter og presse de korte renter yderligere ned. Og det er først og fremmest dem, der har rentetilpasningslån, der vil kunne mærke det med endnu lavere renter, siger Martin Lundholm.

Renten på de etårige rentetilpasningslån har i august været så langt nede som 0,19 procent, og det er ikke længere udelukket, at danske boligejere kan komme til at opleve nul-renter. Men chefanalytikeren tror ikke på negative renter på boliglån.

- Ud over renten skal man også betale bidrag til realkreditinstituttet. Det ligger på omkring 0,7 procent - og jeg tror ikke, renterne falder så meget, at det vil blive negativt, siger Martin Lundholm.

Selv om boligejerne med rentetilpasningslån kan grine hele vejen hen i banken, så er de lave renter ikke ensbetydende med, at det går godt i Danmark:

- De lave renter er udtryk for, at det går rigtigt dårligt for øjeblikket. Lav rente er faktisk udtryk for, at det går dårligt - og ikke godt, lyder det fra Spar Nord-analytikeren.

Det er det internationale nyhedsbureau Bloomberg, der har spurgt 58 økonomer om deres forventninger til torsdagens rentemøde.

30 venter, at renten bliver sænket til 0,5 procent. De øvrige 28 forventer, at renten fastholdes på de nuværende 0,75 procent.

/ritzau/