Vesten frygter Syriens kemiske våben
Efterretningstjenester tror, Syriens regering har spredt flere hundrede ton kemiske våben rundt om i landet.

Vestlige efterretningstjenester mistænker den syriske regering for at have fordelt dets kemiske våben i helt op til 20 byer rundt om i landet, og det skaber bekymring i Vesten for sikkerheden omkring Syriens kemiske våben.

Det skriver den amerikanske avis Washington Post.

Vestlige efterretningsagenter holder øje med alle den syriske regerings formodede gemmesteder, men de frygter, at de ikke kender dem alle.

Det kan gøre det vanskeligt at sikre de kemiske våben, hvis det syriske styre bryder sammen.

Der er også frygt for, at Bashar al-Assads regering ikke har fuld kontrol over våbendepoterne, og at våbnene kan falde i oprøreres hænder. Eller at dele af regeringshæren kan finde på at anvende de kemiske våben mod civile, skriver avisen.

- Vi tror, vi ved alt. Men det troede vi også var i tilfældet Libyen. Vi havde agenter dér, og alligevel er vi blevet overrasket over mængden og placeringerne, siger en unavngiven amerikansk agent til Washington Post.

Efter at lokale regeringer er brudt sammen i flere syriske provinser, har USA og dets allierede øget overvågningen af våbendepoter i Syrien.

Desuden er landene i gang med forberedelser til at gå ind med udenlandske soldater for at sikre de kemiske våben i Syrien i tilfælde af, at Assads styre bryder sammen.

Vestlige efterretningstjenester anslår, at Syriens arsenal af kemiske våben består af flere hundrede ton kemiske våben inklusive sarin, der er en dødelig nervegift.

Det anslås, at Syriens arsenal er større og mere spredt end hidtil antaget. Det skriver to agenter, der har undersøgt arsenalerne. De farligste kemiske våben skal være gemt i bunkere mindst 12 steder i landet, skriver Washington Post.

Desuden findes der mindst 14 lokaliteter, hvor der er gemt andre former for kemiske materialer eller udstyr til at producere kemiske våben.

/ritzau/