Vestager vil have Tyrkiet med i EU
EU skal optage Tyrkiet, så snart landet opfylder optagelseskravene, mener økonomimister Margrethe Vestager (R)

Tyrkiet skal med i EU, så snart landet klarer adgangskravene for at komme med i fællesskabet. Det skal ske uden særlige forhindringer.

Det fastslår De Radikales formand. økonomiminister Margrethe Vestager (R), til klapsalver fra 600 delegerede ved partiets landsmøde i Nyborg.

- Tyrkiets medlemskab af EU er en stor - og anspændt - diskussion. Både udenrigspolitisk og indenrigspolitisk, siger hun og fortsætter:

- Men for mig er det en ufravigelig ambition at få Tyrkiet optaget i EU, så snart de lever op til de krav, som alle EU's ansøgerlande skal opfylde.

- Tyrkiet skal ikke springe gennem hverken flere eller færre ringe end andre europæiske lande, men have adgang til at blive medlem på lige fod med alle andre, siger Margrethe Vestager.

Fredag deltog hun ved et Ecofin-møde med EU's finansministre på Cypern, hvor den græsk-cypriotiske regering modsætter sig den tyrkisk-cypriotiske del.

Den delte ø samt Muhammed-krisen bestyrker hendes ønske om at få tyrkerne med i unionen.

- Tyrkiet er Europas port ud mod verden, mod Mellemøsten og videre mod Asien. Bosporusstrædet er altid fremhævet mod mødestedet mellem øst og vest. Det betyder, at Tyrkiet ikke alene er Mellemøsten eller Asien. Tyrkiet er også Europa, siger Margrethe Vestager.

I EU var den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy indædt modstander af tyrkisk EU-medlemskab, ligesom den tyske kansler, Angela Merkel, har set skeptisk på at få et større medlemsland end Tyskland med i unionen.

I Danmark var forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) så skeptisk ved tyrkisk EU-medlemskab, at det næsten blokerede hans vej til posten som Natos generalsekretær.

/ritzau/