Vestager vil have indflydelse på banktilsyn
Økonomiministeren ser mulige fordele for Danmark ved nyt europæisk banktilsyn. Men hun kræver mere indflydelse

Der kan være klare fordele for danske banker og deres kunder, hvis Danmark går med i det nye fælleseuropæiske banktilsyn, som ifølge et forslag fra EU-Kommissionen skal begynde at arbejde allerede fra årsskiftet.

Det mener økonomiminister Margrethe Vestager (R), der dog fredag går til første drøftelse med sine ministerkolleger ved et møde på Cypern med klare krav om mere indflydelse.

- Det kan være en fordel for vores banker, for så er der den samme tillid til dem som til andre landes banker. Så kan de låne billigere, og så smitter det ikke af i form af dyrere lån for os som kunder.

- Men vi går til forhandlinger med et ønske om, at der skal være ligeværdighed - uanset om man er euroland eller ikke-euroland. Så man med samme værdighed kan mødes ved det bord, der skal styre det fælles tilsyn, siger Vestager.

Ifølge forslaget er det som udgangspunkt kun de 17 eurolande, der også sidder i Den Europæiske Centralbank ECB's bestyrelse, som skal bestemme.

De 10 EU-lande uden euro er inviteret med i tilsynet, men ikke til beslutningerne.

- Hvis vi skal tage alle reglerne, men ikke har indflydelse på, hvordan det bliver styret og udført i praksis, så er der klart, der stadig er meget at diskutere, siger Vestager på vej ind til mødet.

Hun lægger op til tæt koordination med de øvrige såkaldte "udelande". Ikke mindst med Sverige.

- Jeg tror, det er en god idé at snakke sammen i lyset af, at der er en meget tæt skandinavisk bankintegration. Det, der kommer nu, er af fælles interesse, siger Vestager.

Hendes svenske kollega, Anders Borg, er dog mere skeptisk.

- Vi vil selvfølgelig tale med Danmark og de øvrige lande, der ikke er med i euroen. Vi deltager gerne konstruktivt i de her diskussioner.

- Men det sker ud fra præmissen om, at vi ikke skal bruge penge fra svenske bankindskud og bankkrisefonde til at betale for andre landes fejl.

- Det bliver svært for Sverige at acceptere det forslag, kommissionen nu har lagt på bordet. Det ligger meget langt fra vores udgangspunkt, siger Anders Borg.

/ritzau/