Vestager glæder sig over ja i tysk domstol
EU kan fortsætte genopretning af krisen efter tysk ja ved forfatningsdomstol, mener Margrethe Vestager

Det gavner stabiliteten i EU, at den tyske forfatningsdomstol har godkendt euroens redningsplan. Så kan Tyskland ratificere finanspagten og den økonomiske redningsfond ESM, som skal støtte eurolande i problemer.

Det mener økonomiminister Margrethe Vestager (R).

- Det er entydigt godt. Det betyder, at vi kan fortsætte det spor, som er lagt for at håndtere krisen og komme ud på den anden side med ny stabilitet, så vi kan få vækst i Europa igen, siger hun.

Margrethe Vestager mødte tirsdag Tysklands præsident Joachim Gauck, som nu kan underskrive finanspagt og redningsfond. Havde Havde forfatningsdomstolen sagt nej, kunne det have udløst en alvorlig krise i euro-samarbejdet og en opløsning af EU's monetære union.

Skønt domstolens ja er vigtigt, står det ikke alene, påpeger Margrethe Vestager.

- Den Europæiske Centralbank har meldt, at den er villig til at opkøbe (statsobligationer), forfatningsdomstolen har sagt, at redningsplanen kan blive til virkelighed, og vi kommer tættere på at få en soliditet i tilsynet, som dækker hele vejen rundt, siger hun.

Forfatningsdomstolen fastslår, at Tyskland ikke må skyde mere end aftalte 190 milliarder euro (1425 milliarder kroner) i ESM uden et ja fra Forbundsdagen og Forbundsrådet.

Margrethe Vestager understreger, at Grækenland og andre EU-lande skal gennemføre nødvendige reformer.

- De sidste skal også på plads: At landene, som vi gør herhjemme, tager ansvar for at få orden i budgetterne og får strukturelle reformer gennemført, siger hun.

Europaminister Nicolai Wammen (S) kalder dommen "et vigtigt skridt for Europa".

- Dommen baner vej for, at euroredningsmekanismen ESM og finanspagten snart kan træde i kraft. Det er også i Danmarks interesse, at situationen i eurozonen stabiliseres, siger han.

/ritzau/