Her er verdens dyreste vin

Dit liv
Verdens dyreste vin produceres af det berømte vinhus Royal Tokaji Winery, som ligger lidt nordøst for Budapest i den berømte Tokaj vin-region. (Foto: Tokaji Wineri)
Den kan ikke drikkes til en bøf og kommer fra et inferiørt vinland, men du skal stadig bløde 270.000 kr. for en flaske.
Megadyre vine kommer som regel fra de største vinhuse i Frankrig såsom Chateau Pétrus, LaTour, Mouton Rotschild eller den dyreste af dem alle: Romanée-Conti. Der er dog en vin, som slår dem alle i nypris: Den ungarnske Royal Tokaji, som koster svimlende $40.000 (270.000 kr.) flasken. Det skriver CNN
 
Det er deres specialfremstillede Essencia 2008-årgang, som kun er produceret i 20 stk. magnumflasker (1.5 liter). 18 af dem kom på markedet sidste år, hvoraf 11 er solgte, så du kan stadig nå at nappe et eksemplar, hvis du hellere vil have denne vin frem for en speedbåd.
 
Og vinen er ikke en hvilken som helst. Det er først og fremmest en hvinende sød dessertvin, nærmest en eliksir, som er så tyk, så man skal "drikke" den med en ske. Den er lavet på såkaldt botrytis cinera-metode – ædelt råd – hvor druerne får lov at fermentere på vinranken, inden de plukkes.
Og der går 80 kilo af de kostbare dråber til at lave bare en flaske. Men til gengæld holder den så også meget længe. Sidste salgsdato for den søde vin er... år 2300.
 

Fakta om ungarnsk vin

Ungarn er et historisk vigtigt vinland, som med et beplantet areal på ca. 125.000 ha fremstiller ca. 6 mio. hl vin om året, heraf 70% hvidvin (2000).
 
Fra 1947 blev vinhandlen styret af to store statsdrevne vinhuse, som havde kontrol over produktion og eksport fra 135 statsvingårde. Efter 1990 er der foretaget store forbedringer og privatiseringer, og Ungarn har fået en vinlov, der lever op til EUs normer. Landets 20 vinregioner er fordelt på fire større hovedområder.
(Kilde: Denstoredanske.dk)
 
 
 

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet