USAs pensionister spænder ben for Romney
De ældre amerikanere er begyndt at tvivle på Romney, og får han ikke ændret billedet, så taber han til Obama.

Den republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, har de seneste uger været i modvind, og en meningsmåling mandag giver ham ekstra grund til at frygte, at han ikke bliver USA's næste præsident.

For han har sat sit forspring blandet USA's ældre over styr, fremgår det af målingen fra Reuters/Ipsos.

Romneys forspring i forhold til præsident Barack Obama er skrumpet ind fra 20 procentpoint til mindre end fire procentpoint blandt amerikanere over 60 år.

Valganalytikere siger, at hvis Romney ikke hurtigt får rettet op i forhold til de ældre, så vil han ikke vinde præsidentvalget den 6. november.

- Hvis Romney mister seniorerne, så taber han valget. Punktum, siger Jonathan Oberlander, der er ekspert i sundhedspolitik på University of North Carolina.

- En dårlig figur på nationalt plan (blandt ældre) er et dårligt varsel om Florida og andre stater med en stor andel af ældre, mener han.

De ældre vælgere reagerer formentlig på en idé fra Romneys vicepræsidentkandidat, Paul Ryan, der i Kongressen har foreslået en radikal ændring af Medicare - en offentlig sygesikring for pensionister.

Ryan vil privatisere ordningen. Han vil erstatte den offentligt garanterede sygesikring med pengetilskud til den enkelte pensionist, så de selv kan tegne en privat sygesikring.

Ryan talte inden weekenden på et møde i AARP, der er USA's svar på Ældresagen.

Han var kun nået fem minutter ind i sin tale, da tilhørerne begyndte at buhe af ham.

AARP har 37 millioner medlemmer.

Medicare er en af de helt store reformer fra 1960'erne. Den er umådeligt populær blandt de ældre, men den har også vist sig at være meget dyr.

Demokraterne vil fastholde Medicare i sin nuværende form, men finde store besparelser ved blandt andet en skrappere kontrol med betaling til læger og private hospitaler.

/ritzau/Reuters