USA vil give økonomisk hjælp til Egypten
Den amerikanske frygt for islamister er ved at blive opblødt med en milliardstor hjælpepakke til Egypten.

Den amerikanske præsident Barack Obamas administration er meget tæt på at afslutte en aftale med Egyptens ny regering om en gældssanering til en værdi af en milliard dollar (seks milliarder kroner), siger en amerikansk embedsmand.

Det sker, mens USA forsøger at hjælpe Egypten med at få ryddet op i landets nødlidende økonomi i kølvandet på det prodemokratiske oprør i landet. Et oprør, der endte med Egyptens mangeårige præsident Hosni Mubaraks fald.

Amerikanske diplomater og forhandlere for Egyptens ny demokratisk valgte, islamiske præsident Mohamed Mursi, arbejder på at afslutte en aftale, siger embedsmanden.

Hjælpepakken, der har ligger underdrejet under den 18 måneder lange opstand i Egypten, kan tolkes som et udtryk for USA's forsigtige lempelse af mistanken mod Mursi og et ønske om at vise økonomisk velvilje og dermed undgå, at forholdet ødelægges yderligere.

USA var Egyptens nære allierede under den styrtede, diktatoriske præsident Hosni Mubarak og giver 1,3 milliarder dollar i militærhjælp til Egypten plus andre tjenesteydelser.

Til slut krævede Obama Mubaraks tilbagetræden i kølvandet på massedemonstrationerne i begyndelsen af 2011, men den amerikanske præsident blev inden kritiseret for at være for længe om at gøre USA's indflydelse gældende.

Washington, der længe har været på vagt over for islamister, har skiftet politik sidste år ved at åbne for formelle kontakter med Det Muslimske Broderskab, der står bag Mursis sejr. Formelt har Mursi forladt gruppen efter at være blevet valgt.

Analytikere siger, at en måde USA kan skaffe sig indflydelse på politikken i Egypten vil være i form af økonomisk støtte, mens landet kæmper med betalingsbalance og budgetkrise.

/ritzau/Reuters