USA vil afskaffe globale klimamål
Målet om at holde klodens temperaturstigning på under to grader duer ikke, mener USA's chefklimaforhandler.

I en tale på Dartmouth College i New Hampshire forrige torsdag, sagde USA's chefklimaforhandler, Todd Stern, at det nuværende mål om at holde kloden under en to graders stigning er et "dødvande", der politisk ikke fører nogen steder.

Derfor mener han, at bør der slækkes på målsætningen, så det bliver muligt igen at forhandle en global klimaindsats. Det skriver Information.

- For mange lande er udgangspunktet, at klimaforandringerne skal løses ved en aftale, der er tilpas stringent til at opfylde det globale mål, om at klodens temperaturstigning holdes under to grader i forhold til den førindustrielle periode, siger Todd Stern.

- Det er den gældende teori for, hvordan man tackler klimaforandringerne: Få en aftale på plads, så dikterer aftalen de nationale handlingsplaner, og problemerne løses. Det er helt igennem logisk. Det giver mening på papiret, tilføjer han.

Men problemet er ifølge Todd Stern blot, at den logik ikke tager højde for den klassiske læresætning, at al politik - herunder også international politik - er det muliges kunst.

Med andre ord, så mener den amerikanske chefforhandler, at det nuværende fokus på at skabe en global klimaaftale, der sikrer, at klodens temperatur ikke stiger mere end to grader, er forkert.

I stedet ønsker Todd Stern en international klimaaftale, der tager hensyn til landenes hjemlige prioriteringer og muligheder, hvor det enkelte land selv bestemmer, hvor højt barren sættes.

For EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, er det "en besynderlig udmelding".

- I København (under klimatopmødet i december 2009, red.) blev man enige om en to graders målsætning. Det er mindre end tre år siden, påpeger klimakommissæren.

- Og som med andre langsigtede målsætninger, så siger man jo ikke efter kort tid, at det blev sværere end beregnet, så vi må hellere slække på ambitionerne. Tværtimod bør man stramme sig an, siger Connie Hedegaard.

/ritzau/