Tysk afgørelse sender dansk boligrente op
Afgørelsen ved tysk domstol hjælper Europas økonomi - men giver øget rente på nye fastforrentede lån.

Det er godt nyt for Europas økonomi, at en tysk forfatningsdomstol har godkendt tysk deltagelse i ESM, EU's redningsfond. Men det er ikke godt nyt for danske boligejere, der skal optage et fastforrentet lån.

Ifølge banken Nordea er kursen på realkreditlån faldet dagligt den sidste uge. Det har givet boligejerne en højere rente.

Kursen på lånene er faldet på grund af først en erklæring om, at Den Europæiske Centralbank vil gøre alt for at redde euroen - og derefter af håbet om en positiv behandling ved den tyske domstol.

Samlet har det givet håb om, at statsgældskrisen snart vil kunne finde en løsning eller i hvert fald en bedring. Dermed mister Danmark status som en af de få "sikre havne" for kapital.

For et lån på en million kroner betyder den seneste uges kursfald, at en boligejers gæld bliver cirka 13.000 kroner højere, end hvis lånet var optaget for bare en uge siden, fortæller Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Det betyder, at den månedlige ydelse vil stige med cirka 50 kroner efter skat.

Renten på de korte rentetilpasningslån er kun faldet marginalt. Kun få venter, at krisen vil være overstået på den helt korte bane.

På længere sigt mener Nordea Kredit dog, at den tyske afgørelse er en god nyhed for det danske boligmarked.

- Vi har igennem længere tid set, at handelsaktiviteten på boligmarkedet har været negativt påvirket af købernes frygt for fremtiden.

- Bedres tingenes tilstand i Europa, betyder det godt nok lidt højere renter i Danmark, men også udsigt til, at tilliden og dermed lysten til at handle bolig stiger, siger Lise Nytoft Bergmann.

De danske bankøkonomer hæfter sig i øvrigt ved, at afgørelsen i Tyskland stort set var som ventet - men også fjerner en stor sten på vejen i den europæiske krise.

- En panikreaktion på de finansielle markeder er afværget, konstaterer Frank Øland, europaanalytiker i Danske Bank.

/ritzau/