Tyrkiske eks-generaler dømt for kupplaner
Tre generaler er blevet idømt livsvarigt fængsel for planer om et kup mod regeringen i 2003.

En tyrkisk domstol idømte fredag tre tidligere generaler livsvarigt fængsel i de første domme i en to år lang retssag mod i alt 364 officerer. De er alle anklaget for at have haft planer om et kup mod premierminister Tayyip Erdogans regering.

De tre generaler vil hver især komme til at sidde fængslet i 20 år, da det ikke lykkedes for dem at gennemføre deres forehavende. En anden general og to pensionerede generaler fik domme på 18 års fængsel.

Domstolen har tidligere frikendt 34 officerer i sagen, som har understreget, at det i dag er de civile domstole, der har overtaget i Tyrkiet, hvor hæren engang var altdominerende.

Det tyrkiske militær gennemførte tre kup mellem 1960 og 1980, og det fik fjernet landets første islamistisk orienterede regering fra magten i 1997.

Men siden Erdogan kom til magten for næsten 10 år siden, er hærens indflydelse blevet stadigt mere reduceret.

Planerne for kuppet, der havde arbejdstitlen "Operation Forhammer", stammer fra 2003. Tilsyneladende ville bagmændene bombe to moskéer i Istanbul og skabe voldsomme spændinger mellem Tyrkiet og Grækenland ved at tvinge grækerne til at skyde et tyrkisk fly ned over Det Ægæiske Hav.

Retssagerne har forværret forholdet mellem det islamvenlige regeringsparti AKP og Tyrkiets strengt sekulære forsvar.

Det tyrkiske militær og retsvæsnet er traditionelt blevet udpeget som vogterne over landets stærkt sekulære forfatning, der er en arv fra landsfaderen Kemal Atatürk.

Regeringspartiet AKP, der udspringer af en nu forbudt islamisk bevægelse, bliver af kritikere mistænkt for at ville islamisere det tyrkiske samfund og forvaltning.

/ritzau/AFP