Tyrkiet lukker grænseposter til Syrien
Lukning af grænseposterne vil næppe berøre flygtningestrømmene fra Syrien, da de går via smuglerruter.

Tyrkiets handelsminister siger, at alle landets grænseposter på grænsen mod Syrien vil blive lukket på grund af den dårlige sikkerhedssituation.

- Grænseposterne vil blive lukket i dag, siger handelsminister Hayati Yazici til tv-kanalen NTV.

Det gælder i alt tre grænseposter. Spændingerne er taget til ved grænse, hvor tyrkerne har mobiliseret både soldater og jord-til-luft raketter.

Spændingerne tog for alvor til mellem de to lande, da Syriens militær i forrige måned skød et tyrkisk militærfly ned.

Titusindvis af flygtninge er strømmet til Tyrkiet fra den blodige konflikt i deres eget land. Lukningen af grænseposterne vil næppe berøre flygtningestrømmene, da de oftest bruger smuglerruter.

Men handelsruterne mellem Syrien og Tyrkiet vil blive stærkt berørt.

Syriske oprørere sagde for få dage siden, at de havde erobret kontrol over flere grænseposter ind til både Tyrkiet og Irak.

Der er syv grænseposter på den næsten 900 kilometer lange fælles grænse mellem Syrien og Tyrkiet.

I Irak har regeringen åbnet grænserne for flygtninge fra Syrien, og mange irakiske familier har fulgt opfordringen fra regeringen i Bagdad til at forlade nabolandet.

Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, har givet de irakiske sikkerhedsstyrker og hjælpeorganisationen Røde Halvmåne besked på, at de skal lade syriske flygtninge komme ind i Irak og yde dem humanitær hjælp.

Det er et skifte i forhold til den melding, der kom for få dage siden, hvor en irakisk regeringstalsmand meddelte, at kun irakere vil få lov at rejse ind i Irak fra syrisk side.

Titusinder af syrere er i løbet af de seneste dage flygtet fra urolighederne i deres hjemland, hvor volden er eskaleret. Særligt i hovedstaden Damaskus.

/ritzau/AFP