TV: Flygtning hylder dansk integrations-idé
Henter afspiller ...
I 'Trampolinhuset' på Nørrebro i København vil man give integration en helt ny betydning. Her har flygtninge, asylansøgere - og alle andre - mulighed for at blive en del af et fællesskab.

Der findes et sted på Nørrebro i København, der kæmper sin egen lille integrations-kamp midt i den store flygtningedebat. På Thoravej 7 ligger 'Trampolinhuset', der er et medborgerhus for alle, der har lyst til at være en del af det, men som i høj grad bliver benyttet af flygtninge og asylansøgere.

'Trampolinhuset' vil integrere flygtninge og asylansøgere ved at tilbyde undervisning, give dem et arbejde og byde dem velkommen i et fællesskab. Det fortæller leder, Morten Goll.

- Vi prøver at være en modgift til de ødelæggende effekter, som asylsystemet har, siger Morten Goll.

Han mener, at der skal være andre muligheder end asylcentrene for at få folk integreret.

- Vi tog ud i asylcentrene og spurgte folk, hvad der er galt med at bo i et asylcenter. De kom op med tre ting, som er rigtig slemme. Fattigdom, isolation og handlingslammelse, siger Morten Goll.

En af de flygtninge, der ofte kommer i 'Trampolinhuset', er Latif Akbari fra Afghanistan. Han kom til Danmark for omkring seks år siden. Han begyndte med at opholde sig i et asylcenter, og de seneste to år er han kommet i 'Trampolinhuset'.

- Det er ikke godt at opholde sig fire år i et asylcenter, siger Latif Akbari, der fik tildelt asyl, noget tid efter han begyndte at komme i Trampolinhuset.

Han forklarer, at han blev stresset og følte sig alene, da han opholdte sig i asylcentret.

- Her (i 'Trampolinhuset', red.) kan man få lov til at være og være glad, siger Latif Akbari, der blandt andet er blevet undervist i at lære det danske samfund og system at kende. 

Gennem kommunen har Latif Akbari været i praktik i Tivoli, og han håber nu på en fastansættelse. 

Hør hele interviewet med Morten Goll og Latif Akbari øverst i artiklen.