Tusinder lever illegalt i Danmark
AppleMark
Flere tusinde illegale indvandrere lever en skyggetilværelse i landet uden cpr. nummer, lægehjælp eller rettigheder af nogen art.

Selv om regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en asylaftale, som sikrer 50 asylafviste familier tag over hovedet uden for Sandholmlejren, hjælper det ikke de tusinder af indvandrere, der ifølge flere eksperter bor illegalt i landet, skriver Kristeligt Dagblad.

- Flere tusinde opholder sig i landet uden opholdstilladelse. Og der kommer stadig flere til, fordi det er så svært at få lovligt og permanent ophold her. Det siger Helle Stenum, migrationsforsker ved Aalborg Universitet til Kristeligt Dagblad. Hun har igennem de seneste to år beskæftiget sig med området.

Gruppen af mennesker, der opholder sig illegalt i landet, omfatter alt fra handlede kvinder, illegale arbejdere til afviste asylansøgere. Fælles for dem alle er, at de ingen rettigheder har, og at de derfor hverken kan gå til lægen eller sende deres børn i skole. Imens lever de i konstant frygt for at blive smidt ud af landet.

Shahamak Rezaei, lektor ved Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitetscenter, arbejder i øjeblikket på et EU-støttet projekt, der skal klarlægge problemets omfang i Europa. Han deler Helle Stenums vurdering af, at flere tusinde lever illegalt i Danmark.

– Endnu har vores forskning ikke givet os noget grundlag at tale ud fra. Men officielt skønnes der at være mellem 1.000 og 5.000 illegale i landet.

Antal skal undersøges

De tal har Kristeligt Dagblad fået bekræftet af grænsepolitiet i Syd- og Sønderjylland samt Sydsjælland og Lolland-Falster, hvor 1.437 personer blev anholdt i 2007 i forsøget på at komme illegalt ind i landet. Og det er kun toppen af isbjerget, siger Shahamak Rezaei.

Samme melding kommer fra vicepolitichef ved grænsekontrolafdelingen i Maribo, Kell Kristiansen:

– I 2006 fangede vi flere illegale ved grænsen end i 2007, men det er ikke, fordi der kommer færre hertil. Vi har bare ikke ressourcer til at fange flere.

Både Shahamak Rezaei og Helle Stenum mener, at politikerne bør forholde sig til problemet, selv om det officielt hedder sig, at der ikke findes mennesker illegalt i Danmark.

Politikere ignorerer problemet

Det kan være svært at skabe et nøjagtigt billede af, hvem og hvor mange der illegalt opholder sig i landet, erkender Shahamak Rezaei, men det burde ikke forhindre politikerne i at forholde sig til problemet.

– Officielt hedder det, at der ikke er nogle illegale mennesker i Danmark. På den måde er politikerne fri for at forholde sig til emnet.

Den holdning er også Helle Stenum bekendt med, og hun opfordrer politikerne til nu at anerkende problemet:

– Politikerne har i mange år levet med forestillingen om, at der ikke er illegale immigranter i Danmark. Men det er der. Lige nu er de bare spøgelser – for officielt eksisterer de jo ikke, siger Helle Stenum til dagbladet.

via Listen To News