Troels Lunds skattekonto oprettet i hast
Skattekonto, der skulle udstille Helle Thornings dobbeltmoral, blev hastet igennem Skatteministeriet.

"Haster - oprettelse af konto".

Sådan skriver en embedsmand fra Skatteministeriet i en mail til Danske Bank to uger inden Folketingets afslutningsdebat i 2010.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i forløbet omkring oprettelsen af den konto, hvor danskerne frivilligt kunne indbetale ekstra skat, og som skulle bruges til at bringe Helle Thorning-Schmidt i fedtefadet.

Det var Ekstra Bladet og daværende skatteminister, Troels Lund Poulsen (V), der stod bag setuppet.

Mailen fra Skatteministeriet er sendt den 20. maj 2010 kl. 15.25. Og mindre end 20 minutter senere svarer Danske Bank, at kontoen er oprettet, men alle de tekniske detaljer er endnu ikke på plads, skriver Jyllands-Posten.

Det gør dog ikke noget ifølge embedsmanden, for "ministeren skal i første omgang kun bruge kontonummeret".

Kontoen skulle bruges til at udstille Helle Thorning-Schmidts (S) og Villy Søvndals (SF) dobbeltmoral, når de ville sætte skatterne op, men ikke selv frivilligt ville indbetale ekstra skat.

Skatteministeriet offentliggjorde kontoen på sin hjemmeside 2. juni, da der var afslutningsdebat i Folketinget, og hvor fælden for Thorning-Schmidt og Villy Søvndal skulle klappe.

Ekstra Bladets journalist Jan Kjærgaard har til Skattesagskommissionen forklaret, at Venstre i Folketingssalen skulle spørge Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal, om de syntes, at de betalte for lidt i skat.

De to oppositionsledere svarede begge ja, og Jan Kjærgaard præsenterede dem derfor for kontoen i Skatteministeriet.

I Ekstra Bladet blev de to politikere på baggrund af deres uvilje til frivilligt at indbetale ekstra skat på den nyoprettede konto kaldt for "vendekåber" dagen efter.

Journalist Jan Kjærgaard har lørdag undskyldt artiklen over for Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal. Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, mener derimod, at avisen ikke har noget at undskylde, og at artiklen udstiller de tos dobbeltmoral.

/ritzau/