Torsdagens obligationer: Sivende renter før Fed-møde

Obligationsmarkedet var præget af mindre bevægelser torsdag, hvor risikoaversion var det overordnede tema op til aftenens nyhedsstrøm fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Det betød gradvist faldende renter i Nordeuropa og små rentestigninger i Spanien og Italien.

De danske obligationsrenter var dog en klar undtagelsen blandt de traditionelt sikre havne. Den toårige rente gik fra minus til plus og lukkede otte basispoint højere i 0,05 pct. mod minus 0,03 pct. onsdag eftermiddag. Den tyske toårige rente, som den danske ellers plejer at afspejle relativt tæt, endte ellers torsdagen 1 basispoint lavere i 0,06 pct. - det toårige spænd blev altså indsnævret fra ti til et basispoint.

- De usædvanlige dansk-tyske udsving kan skyldes spekulationer i, at Danmarks Nationalbank snart vil foretage en selvstændig renteforhøjelse for at forsvare kronens kurs. Kronen er svækket betydeligt over for euroen de seneste tre måneder, hvor investorernes forstærkede tiltro til eurosamarbejdet har reduceret behovet for at søge i ly i danske aktiver, skriver Thomas Lauritzen, seniorrådgiver i Nordea, i en kommentar.

Renten på den toneangivende danske obligation med udløb i november 2021 lukkede dagen uændret i 1,36 pct. Til sammenligning dykkede de tiårige renter med 3-6 basispoint i de andre såkaldte "sikre havne" i Nordeuropa - navnlig Tyskland, Sverige, Finland og Holland.

Investorerne var generelt afventende op mod rentemødet i den amerikanske centralbank, hvor beslutningstagerne skal handle, hvis ikke markedet skal blive skuffet. Økonomer venter, at Federal Reserve fastholder renten på 0,25 pct., men forlænger løftet om exceptionelt lave renter frem til midten af 2015 fra i øjeblikket "slutningen af 2014."

Desuden regner dele af markedet med, at centralbanken vil annoncere et tredje tilbagekøbsprogram for obligationer, kendt som QE3. Flere forudser, at programmet vil koncentrere sig om realkreditobligationer.

Får markedet sit ønske opfyldt, er der lagt op til nye rentestigninger fredag i stil med onsdagen. Her steg renten på den danske, toneangivende obligation med 9 basispoint, da den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe accepterede Tysklands deltagelse i den europæiske redningsfond, ESM. Dermed blev en stor sten ryddet af vejen for politikernes arbejde med at løse gældskrisen.

Italien slap godt igennem en auktion over tre-, fem- og 14-årige obligationer torsdag formiddag. De treårige blev solgt med en rente på 2,75 pct. - et kraftigt dyk i forhold til i slutningen af juli, hvor en lignende auktion gav en rente på 4,49 pct.

Resultatet rykkede dog ikke synderligt ved de sydeuropæiske renter i det sekundære marked - renten på den tiårige italienske statsobligation steg et enkelt basispoint til 5,01 pct., mens den spanske tilsvarende lukkede dagen 2 basispoint højere i 5,60 pct.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk