Torsdagens aktier: Vestas igen ramt af investorpanik

Der var igen kraftigt salgspres på Vestas-aktierne i torsdagens handel, hvor rygter om en kapitalrejsning igen fik investorer til at sælge ud af aktierne i den danske vindmølleproducent.

Med et fald på hele 13,4 pct. indtog Vestas for tredje dag i træk bundplaceringen i C20, og stort set hele stigningen fra rygterne om et samarbejde med Mitsubishi er nu forduftet.

C20-indekset faldt 0,95 pct. til 485,06 og var på niveau med det meste af Europa, hvor stemningen var trykket op til udmeldingerne fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, torsdag aften. Centralbanken var ventet at annoncere nye kvantitative lempelser, såkaldt QE3, for at leve op til økonomernes forventninger - nervøsitet omkring dette gav dog gradvist faldende aktieindeks i løbet af dagens handel.

Vestas var dog presset allerede fra morgenstunden, og det blev kun værre ud på eftermiddagen, da Bloomberg News citerede anonyme kilder for, at selskabet overvejer en kapitaludvidelse på omkring 500 mio. euro (knap 3,5 mia. kr.), hvis samtalerne med Mitsubishi ikke fører noget konkret med sig.

Netop Mitsubishi-drøftelserne medførte ellers over de seneste uger en voldsom opdrift i Vestas' aktiekurs, men denne uge har pilen peget den modsatte vej.

Torsdagens fald sendte aktien ned i 34,55 kr., og dermed meget tæt på de 33,91 kr., aktien lå i inden markedet fik nys om den japanske forbindelse. I mellemtiden har den været helt oppe i 51,25 kr., men de seneste tre dage alene har givet et fald på 26 pct.

Carlsberg var også udsat for investorskepsis, dog i noget mere behersket omfang. Bryggeriet holdt kapitalmarkedsdag i Skt. Petersborg, hvor bryggeriets nyudnævnte regionsdirektør Isaac Sheps, der havde stor succes med at øge indtjeningen på det britiske ølmarked, skulle fortælle investorerne, at vendingen er på vej på det ellers problemramte marked. Han fortalte blandt andet, at der er sker fremskridt i at vende organisationen rundt og kapre markedsandele, samt at der skal satses på premium-øl.

Det var dog ikke overbevisende nok, og markedet handlede Carlsberg-aktien ned med i alt 2,3 pct. til kurs 511 - et fald, der gav Carlsberg en næstsidsteplads i C20-indekset.

Nordea og Danske Bank havde også en nedslående dag, i tråd med mange andre finansaktier i Europa. Førstnævnte fik sænket sin anbefaling til "neutral" fra "outperform" af Credit Suisse, og kursmålet blev også kappet til 67 kr. fra 71 kr. Danske Bank offentliggjorde, at den har styrket kapitalen ved at sælge obligationer for 5,8 mia. kr. til en årlige rente på 7,125 pct. Obligationerne har en løbetid på 25 år, men kan førtidsindfris af banken, når der er gået mindst fem år.

A.P. Møller - Mærsks B-aktie sluttede 1,2 pct. lavere efter, at Alm. Brand Markets har advaret sine kunder mod at købe aktien. Anbefalingen er sænket til "sælg" fra "køb," og kursmålet er rundbarberet fra 51.000 kr. til 35.000 kr. Det sker med henvisning til, at rederiernes prisdisciplin er på vej i opløsning, hvilket kan udløse en dyr priskrig på containermarkedet.

- Faldende containerrater, uden effektivt modsvar fra rederierne, får os til at erklære prisdisciplinen for død og ratekrigen (længe) leve, skriver Alm. Brand Markets' Jesper Christensen. Mærsk B-aktien lukkede i 39.780 kr.

Novo Nordisk-aktien endte 0,5 pct. lavere i 892 kr. efter et minus på 3,2 pct. onsdag, hvor der gik rygter om, at Novo Nordisks insulinanalog Tresiba vil blive ramt af endnu forsinkelse i USA. FDA's foreløbige mødekalender viser dog uændret, at det uafhængige ekspertpanel træder sammen den 7. og 8. november og dermed vil kunne gennemføre høringen den 8. november vedrørende Novos markedsføringsansøgning for Tresiba.

- Rygtehistorien er der intet hold i. Hvis det her skulle være tilfældet, så skulle selskabet nok komme med en fondsbørsmeddelelse, siger aktierådgiver i Nordea, Jesper Bamberger, til Ritzau Finans.

Uden for C20-indekset tog aktien i Brøndby IF et gevaldigt hop opad på 24 pct. til 12,40 kr. Avisen BT skrev, at den tidligere direktør i klubben Frank Buch-Andersen og en mindre flok investorer skulle være parate til at garantere en aktieemission på 150 mio. kr., hvis klubben vel at mærke ændrer aktiestruktur.

Rockwool holdt kapitalmarkedsdag torsdag og B-aktien steg yderligere 0,9 pct. til 580 kr. efter en stigning på knap 5 pct. onsdag. Finansdirektør Gilles Maria antydede ved begivenheden mulige nye produktionsprocesser, der kan minimere spild og spare omkostninger, ligesom han varslede fremgang på det kinesiske marked. Der var dog også varsler om, at fremtiden i Rusland ikke er rosenrød på grund af trange kår for den russiske økonomi.

Zealand Pharma steg 2,5 pct. til 104 kr. Selskabet har indledt fase 1-studier med en lægemiddelkandidat til behandling af diabetes 2 og fedme og modtager i den forbindelse en milepælsbetaling fra partneren Boehringer Ingelheim.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk