Torsdagens aktier: København gik sine egne veje

I modsætning til de store europæiske aktiemarkeder lå fondsbørsen i København lunt i svinget torsdag. Baggrunden var som vanligt primært Novo Nordisk, der som defensiv aktie og med en vægt på godt 40 pct. af det samlede indeks, trak C20 pænt op. Og med den store vægt af defensive aktier generelt i det københavnske indeks, lukkede hele indekset solidt i plus, mens resten af Europa lå under for en kedelig nyhedsstrøm fra makro-fronten.

C20 indekset lukkede torsdag med et plus på 1,2 pct. i 494,50.

- Igen er det Novo som gør det. Deres telefonkonference sent onsdag viser, at urbaniseringen, levealderen og fedmeepidemien alt samme vil bidrage til Novos forretning de kommende år, siger chefrådgiver Claus Paaske Larsen fra Nordea.

Novo Nordisks telekonference gav analytikere en opdatering af Novos geografiske område "International Operations" (IO), som tæller mere end 100 lande uden for hovedmarkederne i Europa, USA og de største økonomier i Asien. Selv om den brede IO-region kun bidrog med 15 pct. af Novos omsætning i første halvår af 2012, er der fortsat høj vækst på netop dette område, og Novo mangler endnu et par vigtige lanceringer i International Operations. Samtidig spåede Jesper Høiland, der er chef for IO, et højt væksttempo med tocifrede vækstrater frem til 2015.

Aktien i Novo Nordisk sluttede i top med en stigning på 2,1 pct. til 905,50 kr. Eneste negative tegn et sænket kursmål fra analytikerne i Nordea, der vurderer, at aktien bør nå en værdi på 1095 kr. mod tidligere 1135 kr. Anbefalingen lyder fortsat på "stærkt køb."

Blandet de andre defensive aktier lukkede Chr. Hansen som "runner up" i toppen af indekset med en stigning på 1,8 pct. til 177,60. Også Lundbeck fulgte pænt med, og aktien steg 1,3 pct. til 104,60 kr. Medicinalselskabet har indsendt registreringsansøgning i Europa for det nye håb inden for depressionsbehandling, Vortioxetin. Den amerikanske ansøgning ventes fortsat indsendt i fjerde kvartal.

Carlsberg har været med i toppen af C20 de seneste dage, og aktien sluttede torsdag med en stigning på 1,5 pct. i 538 kr.

- Carlsbergs kapitalmarkedsdag for nylig var rimelig pæn med nogle gode meldinger om Rusland og det østeuropæiske marked. Det er nok det markedet forholder sig positivt til, vurderer Claus Paaske Larsen.

Onsdag var det NKT som holdt kapitalmarkedsdag. Fokus var på Cables-divisionen, som har haft store problemer med indkøring af en fabrik i den tyske by Køln, men ifølge divisionens topchef Marc van't Noordende er driftsindtjeningen på vej op, og der er en solid ordrebog på plads. Desuden lovede NKT-topchef Thomas Hofman-Bang, at selskabet har milliarder klar til nye opkøb, efter at frasalget af Flexibles kom på plads tidligere i 2012. Aktien lukkede 0,2 pct. højere i 207,40 kr. trods en ellers negativ udvikling blandt de cykliske aktier.

Blandt de andre cykliske papirer droppede FLSmidth 1,7 pct. til 347,10 kr., mens shipping- og oliegiganten A.P Møller - Mærsk holdt skindet på næsen og lukkede uændret i 42.000 kr. En positive analyse fra fra HSBC, som giver den danske aktie anbefalingen "køb" med kursmålet 54.000 kr., holdt papiret oven vande.

Vestas-aktien fortsatte den volatile udvikling, som har kendetegnet papiret de seneste uger. Torsdag startede med en nedtur på 0,5 pct. som ved middagstid blev vendt til et plus på 0,6 pct. blot for igen at falde tilbage til en lukkekurs på 39,60 kr. - 0,3 pct. højere end onsdag.

Investorerne tog forskud på Flüggers regnskabet for første kvartal af 2012/13 med et fald på 2,9 pct. til 320,50 kr. Regnskabstallene var ikke annonceret før børsslut.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk