Torsdagens aktier: ECB-forløsning sendte aktier på himmelflugt

Torsdag endte som en fremragende dag på det danske aktiemarked, efter at ECB-chef, Mario Draghi, leverede det, markedet havde håbet på. Det afsluttede dages afventende stemning, og dermed gik startskuddet for de investeringslystne aktionærer.

Mario Draghi præsenterede et nyt obligationsopkøbsprogram. Det er ubegrænset for opkøb i en periode på 1-3 år, og samtidig sidestiller ECB sig med private investorer. Så gjorde det mindre, at ECB nu venter en noget lavere vækst i eurozonen end tidligere antaget.

I det det toneangivende C20-indeks var ikke en eneste aktie i minus, og da klokken tikkede forbi fem, og fondsbørsen lukkede for handlerne, var indekset steget med 1,4 pct. til indeks 499,82.

- Der kom ikke noget, vi ikke regnede med. Men markedet har gået og ventet på hans tale hele ugen, så i manglen på negative overraskelser er der stor lettelse. Nu kan vi handle igen, og markedet valgte at tage den positive hat på, siger chefhandler i Danske Markets Mads Zink til Ritzau Finans og fortsatte:

- Mange af de købsordrer, der kom ind, var nogen, der naturligt ville være kommet de seneste dage. Men de har været holdt tilbage til efter Mario Draghis tale. Så blev interessen sat i gang igen. Samtidig er det en lettelse over, at ECB ikke skuffede. Vi har flere gange oplevet, at der er blevet lagt op til noget fra ECB og EU, og så blev det bare varm luft. Men nu er det overstået, og nu kan vi agere igen. Der var ikke noget noget fra mødet, der kunne ødelægge den positive trend.

C20 er med torsdagens stigning steget voldsomme 28,2 pct. siden nytår. Om det positive momentum kan holde året ud, er dog ikke til at sige.

- Jeg tør slet ikke gætte på, hvor vi skal være til nytår. Der er for lang vej, og der kan ske alt for mange ting. Det vil være for meget et gæt, og vi har tidligere set, at usikkerheden hurtigt kan vende tilbage til markedet. Der er alt for mange små skridt, der skal tages, før vi tør gætte på det store, siger Mads Zink.

Selskabsspecifikt var de danske aktier, ud over det altdominerende makroøkonomiske fokus, i analytikernes vold torsdag. En stribe anbefalingsændringer fangede investorernes interesse.

I C20-sammenhæng steg tonstunge Novo Nordisk med 0,8 pct. til kurs 944, efter at finanshuset Nomura hævede sin anbefaling til "neutral" fra "reducer." Coloplast steg med 1,4 pct. til kurs 1197, efter at Barclays indledte dækningen med anbefalingen "køb" og et kursmål på 1300 kr. GN Store Nord hoppede med 3,3 pct. til kurs 84,15, da Citigroup hævede sit kursmål til 79 kr. fra 70 kr., og Rockwool steg med 2,5 pct. til kurs 550, da samme bank løftede sin anbefaling til "køb" fra "neutral".

Danske Bank steg 2,9 pct. til kurs 105,70, da MacQuarie løftede sit kursmål til 95 kr. fra 85 kr.

NKT lukkede i den absolutte top i C20, efter at de kinesiske myndigheder godkendt 25 større jernbaneprojekter for at stimulere økonomien og forbedre infrastrukturen i landets større byer. NKT har tidligere leveret højspændingskabler til kinesiske jernbaner. Aktien steg med 4,9 pct. til 204,20.

Ifølge NDRC, den nationale, kinesiske udviklings- og reformkommission, er der tale om investeringer på 800 mia. yuan (ca. 745 mia. kr.), skriver dw.de. I første halvår havde NKT en negativ organisk vækst inden for "Railway" på 51 pct. i forhold til året før. Tidligere var køreledninger til de kinesiske højhastighedsbaner et stort vækstområde for NKT, men en stor ulykke på det kinesiske jernbanenet i sensommeren 2011 fik regeringen til at stoppe alle nye projekter med højhastighedstog.

- Jo mere, der sker på området, des bedre for NKT. Siden kineserne begyndte at snakke om mere stimulus har vi haft en forventning om, at der ville komme noget mere aktivitet for NKT Cables, men i forbindelse med NKT's regnskab for første halvår gav selskabet udtryk for, at tingene bevægede sig lidt mere trægt fremadrettet, end de egentlig havde håbet på fra årets start. Det her kunne være en vending, hvor du begynder at se projekterne blive realiseret, sagde aktieanalytiker Patrik Setterberg fra Nordea Markets til Ritzau Finans.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk