Nye beregninger: Penge til folkeskolen og socialt udsatte gavner økonomien

- Vores analyse viser, at der er væsentlige positive økonomiske effekter ved både at investere i sociale indsatser over for børn og unge, folkeskolen og videregående uddannelse, siger Niels Fuglsang, der er analytiker hos CEVEA. (Foto: Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix)

Finansministeriet regner skævt ved ikke at inddrage såkaldte dynamiske effekter af offentlige investeringer i deres beregninger, lyder det fra CEVEA.

Finansministeriet regner skævt, når det ikke tager de såkaldt dynamiske effekter af offentlige investeringer i eksempelvis børn og unge med i deres modeller. Sådan lyder konklusionen i to nye notater fra centrum-venstretænketanken CEVEA. Det skriver Information.

- Vores analyse viser, at der er væsentlige positive økonomiske effekter ved både at investere i sociale indsatser over for børn og unge, folkeskolen og videregående uddannelse, siger Niels Fuglsang, der er analytiker hos CEVEA og skriver ph.d. om Finansministeriets regnemodeller på CBS, til Information.

Problemet med de nuværende modeller er, at Finansministeriet på den ene side medregner dynamiske effekter (altså de afledte effekter, dvs. adfærdsændringer, som har en positiv indvirkning på økonomien) af at lette skatten på arbejde og nedsætte ydelserne til ledige, men omvendt ikke medregner dynamiske effekter af stort set alle udgifter til velfærdsstatens kerneopgaver.

Derfor kan Finansministeriet for eksempel nå frem til, at der vil være positiv effekt af at spare penge på uddannelses-, sundheds- eller socialområdet og bruge dem på skattelettelser. Det har mødt kritik fra både vismænd, førende fagøkonomer, venstrefløjen og Dansk Folkeparti.

Spørgsmålet er nu, hvordan man skal integrere de dynamiske effekter af det offentlige forbrug i regnemodellerne, og det er ikke helt enkelt. Næsten alle fagfolk er enige om, at det er mere kompliceret at finde frem til præcise effekter af offentlige udgifter, end det er på eksempelvis skatte- og afgiftsområdet. Og både Finansministeriet og fagøkonomer peger på, at problemet først og fremmest er, at der mangler empiri til at vise, hvordan effekten er.
Millardgevinst

Den modsatte vej

Men at det er mere kompliceret, bør ikke være ikke nogen undskyldning for ikke at begynde på at udvikle metoderne, lyder det fra Niels Fulgsang.

I de to nye notater beskriver han en metodisk tilgang til, hvordan man vil kunne regne med dynamiske effekter inden for henholdsvis socialpolitikken og uddannelsesområdet.

- Det er et metodisk indspark i debatten om dynamiske effekter, der peger på, at der åbenlyst er positive effekter af velfærdsstaten. Og at man får en skæv vurdering, hvis ikke man tager det med i regnestykket, siger han.

I notaterne finder CEVEA, at de sociale udgifter på 15 milliarder kroner om året, der er målrettet børn og unge, har positive effekter for mellem 2,9 mia og 8,6 mia kroner på de offentlige finanser. Vurderingen bygger på et Rambøll-studie af effekterne af fire sociale programmer rettet mod børn og unge. Baseret på det kommer CEVEA med et samlet estimat for, hvad det betyder for hele den del af socialområdet, der er rettet mod børn og unge.

På uddannelsesområdet har CEVEA regnet på betydningen af at sætte klassekvotienten ned i folkeskolen. Her bruger man et amerikansk studie, der finder, at man ved at lave mindre folkeskoleklasser forbedrer elevernes læring og dermed øger deres produktivitet, når de senere kommer ud på arbejdsmarkedet. Derfor kan det være en god investering at ansætte lærere, så klasserne kan blive mindre.

- Det er den modsatte vej, man er gået de senere år. Der har man ikke haft de her perspektiver med i beregningerne, og så koster det ikke noget at lave større klasser. Det er et konkret eksempel på, at det er et skævt beregningsgrundlag, som politikerne får. Det bliver helt gratis og har ingen negative konsekvenser at sætte flere elever ind i klassen, siger Niels Fuglsang.

CEVEA regner også på betydningen af at øge bevillinger med sigte på at løfte personer fra en gymnasial uddannelse til en akademisk uddannelse. Hvor klassekvotienter handler om kvalitet, så handler det om kvantitet, og også her finder man væsentlige dynamiske effekter, der ifølge CEVEA overstiger de effekter, man ifølge de nuværende modeller får ved at lette topskatten.

Urimelige tal

Information har sendt CEVEA's notater til professor i økonomi og tidligere vismand Nina Smith. Hun vurderer overordnet, at det "ikke forekommer at være urimelige tal eller måder at beregne det på".

- Det er ikke sådan, at jeg vil blåstemple nogle bestemte beregninger lige nu. Men grundlæggende er det rigtigt godt at begynde at lave den her slags regnestykker, for det kan være med til at udfordre og kvalificere de skøn, man laver på området, siger hun.

Ifølge Nina Smith er der to centrale udfordringer ved at regne med dynamiske effekter af offentlige udgifter.

For det første er det svært at følge pengene fra eksempelvis en overordnet politisk beslutning om at tilføre en milliard mere til socialområdet og ud til landets 98 kommuner, hvor pengene bruges på forskellige programmer. Der vil altid være tale om estimater med usikkerheder, medmindre man har effektmålinger og grundige evalueringer af samtlige de indsatser, der bevilges penge til.

En længere kæde

For det andet er der også en længere kæde af sammenhænge, man skal have styr på, når man regner med effekter af offentlige udgifter. Hvad betyder f.eks. en stigning på fem Pisa-point blandt folkeskoleelever for BNP eller den fremtidige produktivitet? Og er der også effekter for erhvervsdeltagelse og antal personer, der ender på overførselsindskomster?

Så der vil altid være usikkerheder forbundet med de estimater, man foretager, påpeger Nina Smith.

- Men pointen er, at nøjagtig den samme kritik kan du også rette mod de dynamiske skatteeffekter. Grundlæggende stammer de oprindeligt fra noget, jeg sammen med to kolleger har lavet tilbage i tiden, og de er lavet på nogle data fra midten af 90'erne. Så det er gamle resultater, og der er usikkerheder begge steder, siger hun.

- Jeg kan godt forstå, at Finansministeriet er bange for at tage dynamiske effekter af offentlige udgifter med ind på grund af usikkerhederne. Men så burde de vel også fjerne de nuværende usikre dynamiske effekter på andre områder. Enten er de mere usikre dynamiske effekter med, eller også er de ikke med, siger hun og tilføjer, at man i hvert fald gør sig sårbar over for kritik, hvis man vedbliver med kun at have den ene side med.

Dynamiske effekter

Nina Smith foreslår konkret, at Finansministeriet vælger at se bort fra de dynamiske effekter på skatte- og afgiftsområdet eller gøre usikkerhederne heri mere klare, indtil man har en model for, hvordan det kan gøres mere balanceret. Helt at se bort fra alle dynamiske effekter i regnemodellerne, som der har været tale om efter offentliggørelsen af Enhedslistens rapport om regnemodellerne i sidste uge, er ifølge Nina Smith ikke rimeligt, da der kun er minimal usikkerhed, når man f.eks. ændrer på adgangen til efterløn eller folkepension.

Cheføkonom i den borgerligt-liberale tænketank CEPOS Mads Lundby Hansen har også gennemgået CEVEA's notater, og han er mere skeptisk over for den måde, hvorpå CEVEA regner de dynamiske effekter ud på.

Underholdning

X Factor-vært får nyt job

Nyheder

Efter corona-råd om maske: Danskerne jagter mundbind

Nyheder

Tip: Skal dit tøj dufte af blomster og citrus?

Kendte

John Travolta i dyb sorg: Hustruen døde i går

Rejser

Hver fjerde vælger ferie efter miljøvenlige hensyn

Nyheder

Nelson Mandelas datter og ambassadør i Danmark er død

Kongelige

Født til et andet liv: En dag bliver hun dronning

Kendte

Elvis' barnebarn fundet død

Nyheder

Her batter de ekstra feriepenge - for dig og samfundet

Nyheder

Tre dages jagt: Ekssoldat melder sig efter flugt med tam puma

Kongelige

”Prinsesse” dræbt i trafikulykke

Nyheder

Sommeren vender så småt tilbage - men du må vente nogle dage

Krimi

To små drenge snuppede penge i McDonalds

Sport

Masse-slagsmål

i København

Corona

Første gang siden udbrud: Nul døde i New York City

Helt vildt

Mand bed måge

Sundhed

Spiser du rigtigt? - her er de officielle kostråd

Nyheder

Fællessang og dannelse:

Højskoler hitter

Corona

Tusinder inviteres

til coronatest

Nyheder

Bokseren Patrick Nielsen er optaget i rockerbande

Mad og drikke

Kræver kødløse måltider

i offentlige køkkener

Sundhed

Nyt studie med 100.000 danskere: Sund kost giver længere liv

Dyreliv

Hundeven eller hundeangst? Her er reglerne for løse hunde

Krimi

Efter vanvidskørsel i Odense: Nu reagerer ministeren

Kendte

Peter Mygind fik 4.000 fadøl og vandfyldte kondomer i hovedet

Krimi

Lagt i håndjern og sigtet: Havde legetøjspistol med i Tivoli

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Instagram flyder med ulovlige kopivarer: Svindlere har frit spil

Corona

Her skal du selv betale for 14 dages karantæne på hotel

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Corona

Trump viser sig for første gang med ansigtsmaske - igen rekord i antal af coronatilfælde i USA

Corona

Anders And tilbage på job: Disneyland åbnet i USA's epicenter

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Familie på fire og solobilist i frontalt sammenstød - to er i kritisk tilstand

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel: Her må du IKKE drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Krimi

57-årig havde bilen fuld af hash - fik straksdom

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej