Tirsdagens obligationer: Rentefald både i nord og syd

Kursfald på det europæiske aktiemarked fik tirsdag investorerne til at søge tilbage i sikker havn på obligationsmarkedet. Renterne blev sendt ned over det meste af Europa, blandt andet efter de tyske finansielle aktørers forventningsindeks, ZEW, afslørede, at økonomer og de store pensionskasser fortsat er skeptiske, når det kommer til de økonomiske udsigter.

ZEW-tillidsindikatoren viste, at investorernes vurdering af den nuværende økonomiske situation, faldt til indeks 12,6 fra 18,2. Markedsforventningerne var ifølge Bloomberg et fald, men kun til 18,0. Til gengæld var forventningsindekset til den økonomiske udvikling en anelse bedre end frygtet, men indikerede med en negativ værdi på 18,2 fortsat pessimisme. Økonomer havde ventet en værdi på minus 20,0 mod minus 25,5 i august.

Renten på den toneangivende tiårige, danske statsobligation, 3-21'eren, lukkede 5 basispoint lavere end mandag på 1,43 pct.

I Tyskland faldt den tiårige rente 4 basispoint til 1,63 pct., og også i Spanien og Italien pegede rentepilen ned efter ECB-chef Mario Draghis opkøbsplan i forrige uge.

Spanien kunne melde om alt udsolgt og lidt til på sin obligationsauktion over korte papirer. I alt blev der solgt for 4,6 mia. euro og til lavere renter end ved den seneste auktion.

Herhjemme solgte Nationalbanken nye statspapirer for knap 6,4 mia. kr. og det til højere renter. Der blev solgt fireårige obligationer til en rente på 0,43 pct., mens det kommende toneangivende tiårige papir, 1,5 pct. stående lån med udløb i 2023, blev afregnet til en rente på 1,73 pct. mod 1,46 pct. ved den første auktion i september. Når den cirkulerende mængde bliver stor nok i 2023-papirerne, overtager obligationsserien rollen som toneangivende papir fra 3-21'eren. Det forventes at ske i løbet af efteråret.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk