Tirsdagens obligationer: Ingen ændring i toneangivende rente

Renten på den toneangivende, danske statsobligation, 3-21'eren, lukkede tirsdagen med en rente i samme niveau, som et døgn tidligere, med 1,27 pct.

Investorerne trådte vande, mens der ventes på afgørelsen fra den tyske forfatningsdomstol om, hvorvidt den permanente, europæiske redningsfond, ESM, strider mod den tyske forfatning. Derfor var der ikke de store udsving i løbet af dagen, hvor renten dog flirtede med et lidt lavere niveau.

Afgørelsen fra Tyskland kommer onsdag, hvor der også sættes gang i et todages rentemøde i den amerikanske centralbank, Fed, som kommer med rentemeddelelse torsdag. Fokus er dog især rettet mod centralbankchef Ben Bernanke, der af mange ventes at lancere en ny runde kvantitative lempelser (QE3), efter at nøgletal for det amerikanske arbejdsmarked fredag viste sig at være dårligere end ventet i markedet.

Generelt set venter markedet, at den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe vil godkende ESM, men hvis godkendelsen sker under yderligere betingelser, eller hvis domstolen erklærer hjælpefonden for stridende mod landets forfatning, så peger rentepilen ned.

- Så vil vi se et markant rentefald, fordi der vil blive spekuleret i et nyt brud. Tyskland vil pludselig ikke være det land, som skal betale hele gildet længere, og rentespændene i Sydeuropa vil formentlig køre kraftigt ud, siger Henrik S. Hansen, obligationsanalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Skæver man til kriselandene i Sydeuropa, var udviklingen heller ikke voldsom. I Italien faldt den tiårige rente dog med otte basispoint til 5,08 pct. - formentlig på grund af opmærksomhed omkring en auktion torsdag, hvor landet sælger både korte og lange papirer med en udbudsramme på 6,5 mia. euro. I Spanien lukkede den tiårige rente uændret i 5,64 pct.

Markedet kunne heller ikke hente megen ophidselse fra tirsdagens nøgletalskalender, som var helt blank for eurozonen. Til gengæld blev der serveret tal for den amerikanske handelsbalance i juli, hvor det endnu engang endte med et bragende underskud. Minusset blev på 42,0 mia. dollar i juli - lidt lavere end de 44,0 mia. dollar, der ifølge Bloomberg News var ventet blandt økonomerne. Tallet for juni blev samtidig revideret til et minus på 41,9 mia. dollar fra 42,9 mia. dollar ved den forrige opgørelse.

Den amerikanske handelsbalance har ikke været i plus i mere end 20 år.

/ritzau/FINANS

Mikkel Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk