Tirsdagens aktier: Sparbank vandt på bankfusion

Gevinsthjemtagning og en bankfusion satte tirsdag præg på det danske aktiemarked. Alt i alt var det dog en stille dag på kontoret.

C20-selskaberne havde ikke alt for meget at berette. Derfor var der også god plads til, at Spar Nord og Sparbank kunne fortælle om deres nye ægteskab, der i første omgang gjorde Sparbank-aktionærerne en del rigere, mens Spar Nords ejere derimod måtte se lidt værdi forsvinde ud af aktiedepotet.

Sparbank gik helt til tops på aktiemarkedet med en stigning på 31 pct. til kurs 53,5. Spar Nord betaler ved fusionen med to nye aktier for hver Sparbank-aktie, hvilket giver Sparbanks aktionærer en ejerandel på 9 pct. i den fusionerede bank. Med dagens stigning i Sparbank og fald i Spar Nord på 3,1 pct. til 27,3 kr. bringes rimelig balance i regnestykket, således at markedsværdien af Sparbank på 313 mio. kr. udgør omkring 9,4 pct. af markedsværdien af samtlige Sparbank- og Spar Nord-aktier.

Det var Sparbank, der tog initiativ til fusionen.

- Det var Bent (administrerende direktør Bent Jensen fra Spar bank, red.), der inviterede til kaffe, sagde Lasse Nyby på et pressemøde efter nyheden om, at de to banker planlægger en fusion.

Spar Nord-direktøren understregede desuden, at fusionen for aktionærerne er en vej til betydelige synergier og dermed en øget indtjening. Fusionen ventes at give engangsomkostninger på 110-120 mio. kr., hvoraf de 100 mio. kr. bliver i år, mens der ventes at kunne hentes synergier på 130 mio. kr. om året, skriver bankerne.

Blandt de øvrige banker var der ikke megen afsmitning at spore, ud over en stigning i Sparekassen Lolland på 20 pct. til kurs 14,5. Sparekassen Lolland har tidligere signaleret, at den undersøger alle strategiske muligheder.

Blandt C20-aktierne sørgede et comeback i Novo Nordisk på 1 pct. til 887,5 for, at C20-indekset sluttede 0,1 pct. højere i 486,82. Alm Brand Markets vurderede, at bekymringerne omkring en eventuel forsinkelse af markedsgodkendelsen af Novo Nordisks langtidsvirkende insulinanalog Tresiba er overdrevne i markedet, og løftede sin anbefaling af Novo-aktien til "køb" fra tidligere "neutral".

Imens var flere af C20-aktierne ramt af gevinsthjemtagning. Pandora faldt med 5,5 pct. til kurs 81,55, efter kursen fredag i sidste uge var nået højeste niveau siden slutningen af januar. NKT Holding tabte 3,5 pct. til 207,3 kr. fra det højeste siden maj.

- NKT er lidt i vælten forud for deres kapitalmarkedsdag i morgen. Aktien har været ret volatil, og vi har på det seneste set pæne stigninger uden det store nyhedsflow. Det bliver spændende at se, hvad der kommer ud fra kapitalmarkedsdagen. Vi må forvente, at det kommer til at dreje sig om de eksekveringsproblemer, NKT har haft på sin kabelfabrik, siger handler i Jyske Bank Anders Isager.

Vestas meldte om afskedigelser af 650 medarbejdere i Danmark. Det sker som led i den samlede spareplan, som betyder et farvel til 3700 ansatte i løbet af 2012. Vestas steg 1,1 pct. til 39,95.

Helt i C20-toppen fandt man Carlsberg, der steg 2,2 pct. til 525,5 kr. efter generelle stigninger i den europæiske drikkevare- og fødevaresektoren. Morgan Stanley fremhævede tirsdag fire aktier inden for stabilt forbrug, heriblandt to spiritusproducenter.

Blandt tirsdagens helt store vindere var desuden igen Brøndby IF, der fortsatte den gode aktiestime efter en ny investorgruppe, med tidligere Brøndby-direktør Frank Buch-Andersen i spidsen, meldte sig parat til at lægge 150 mio. kr. i ny kapital, hvis aktieklasserne ophæves. Brøndby steg 21 pct. til 19,80 kr. Det er en fordobling på blot en uge og det højeste kursniveau i over et år. Samtidig er der heller ikke på børsen langt mellem succes og fiasko. For en uge siden sluttede Brøndby-aktien i den laveste kurs nogensinde - 9,40 kr. - da udfaldet af "feriepengesagen" kastede mørke skygger over fodboldklubbens økonomiske fremtid.

Tirsdag er der bestyrelsesmøde i Brøndbys amatørafdeling, som sidder på en stor del af aktierne i den professionelle afdeling. Ifølge Ekstra Bladet er der planer om at afsætte den tidligere direktør i klubben, Per Bjerregaard, som tidligere på året trådte tilbage som Brøndby IF's formand, men stadig står i spidsen for amatørerne.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk