Tirsdagens aktier: Novo sikrede samlet plus

De danske aktier endte tirsdagen med en mindre stigning efter at have ligget højere det meste af dagen. Dermed endte Danmark i konsensus med resten af Europa, som ved dansk lukketid var i overvejende positivt terræn, efter at de fleste toneangivende indeks ellers havde ligget med moderate fald over det meste af tirsdagen.

Den blytunge Novo Nordisk-aktie formåede igen at redde dagen for C20-indekset, idet medicinalaktien, der vejer omkring 40 pct. af det danske eliteindeks, med sin stigning trak indekset, hvor 10 ud af 20 aktier endte med et fald, samlet op med 0,1 pct. til 495,37.

Fokus er fortsat primært på de kommende to dage, der kan vise sig vitale for retningen for både Europa og USA, og derfor kunne investorerne ikke hidses op til at skabe store udsving i løbet af dagen. Onsdag ventes der en afgørelse fra den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe, der skal vurdere, hvorvidt den permanente, europæiske hjælpefond, ESM, strider i mod Tysklands forfatning, mens den amerikanske centralbank, Fed, holder rentemøde torsdag, hvor der ventes en annoncering af en ny runde kvantitative lempelser.

Vestas stjal igen rampelys som den dårligst præsterende aktie i C20-indekset, da vindmøllepapiret endte som suveræn bundprop med et fald på 6,1 pct. til 43,80 kr. Tirsdagen har blandt andet budt på nyhederne om, at den indiske konkurrent Suzlon er løbet med en ordre på 84 MW, mens den schweiziske storbank Credit Suisse har løftet kursmålet for Vestas-aktien til 30 kr. fra tidligere 25 kr.

Anbefalingen fra Credit Suisse lyder dog fortsat på "underperform," og banken er stærkt bekymret for Vestas' evne til at tjene penge. Man ser ikke nogen stor effekt fra de iværksatte omkostningsbesparelser, fordi faldende møllepriser vil udvande effekten.

GN Store Nord sluttede for anden dag i træk højere, selv om selskabet fik sænket sin anbefaling til "sælg" fra tidligere "neutral" hos Alm. Brand Markets mandag. Aktien blev dagens topscorer i C20-indekset med en stigning på 2,3 pct. til 83,35 kr. GN er fortsat den klart bedst præsterende aktie i det danske eliteindeks i 2012, hvor den samlet er steget med 72,3 pct.

Blandt sidepapirerne kom fodboldklubben Brøndby IF i vælten, da afgørelsen på første del af den såkaldte feriepengesag faldt tirsdag eftermiddag. Brøndby blev pålagt at betale 4 mio. kr. inklusive renter, bod og omkostninger til de tre spillere Peter Madsen, Thomas Rasmussen og Martin Ericsson, fordi klubben angiveligt ikke har overholdt overenskomsten vedrørerende betaling af feriepenge af bonusser og sign on fees.

Den fulde anklage mod Brøndby IF, anlagt af spillernes fagforening, Spillerforeningen, omfatter desuden yderligere 56 tidligere og nuværende spillere, som også menes at have penge til gode i klubben.

Investorerne dumpede aktien efter nyheden, og papiret lukkede 10,5 pct. lavere i 9,40 kr., efter at det ellers blev handlet knap 2 pct. højere, inden nyheden blev offentliggjort.

Det pressede flyselskab SAS tiltrak sig opmærksomhed, efter at Berlingske Business rapporterede, at selskabet sidder på lidt af en guldgrube i form af attraktive start- og landingstilladelser i Europas travleste lufthavn, Heathrow. De skulle have en værdi på adskillige mia. kr., ifølge avisen. SAS-aktien fik da også luft under vingerne og lukkede tirsdagen 8,9 pct. højere i 6,75 kr.

Simcorp har gang i afsætningen af softwaresystemet Simcorp Dimension, og selskabet har tirsdag meldt om yderligere to ordrer på hovedproduktet. En til Nordamerika og - nok så vigtigt - en til Storbritannien. Aktien sluttede 2,0 pct. højere i 1193 kr., og dermed blev det fjerde handelsdag i træk med en pæn stigning. Siden slutningen af august er aktien steget med 20,1 pct. - fra 993 kr. til dagens lukkekurs på 1193 kr.

G4S tog lidt fokus, efter at der igen var høringer omkring sikkerhedssituationen under det netop overståede OL, hvor vagt- og sikkerhedsselskabet ikke formåede at levere det lovede antal vagter. Tirsdag kom det frem, at der er tale om nettoomkostninger på 48 mio. pund i forbindelse med kontraktværdien for OL, som er nedskrevet til 236 mio. pund fra tidligere 284 mio. pund, afslørede arrangøren, LOCOG's, direktør, Paul Deighton, under sin afhøring tirsdag.

Aktien endte med et fald på 1,8 pct. til 23,84 kr. på fondsbørsen i København.

Dantax aflagde regnskab for regnskabsåret 2011/12, og her blev det til et underskud efter skat på 1,5 mio. kr. mod et overskud på 1,4 mio. kr. Det var dårligere end ventet, afslørede Dantax selv i meddelelsen. Aktien blev ikke handlet tirsdag.

/ritzau/FINANS

Mikkel Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk