Tidslinje: Her er alle Muhammed-sagerne
Islamkritik har endnu engang udløst voldsomme reaktioner i den muslimske verden efter kontroversiel film.

Den amerikanske ambassadør i Libyen blev tirsdag dræbt, da bevæbnede demonstranter gik til angreb på USA's konsulat i Benghazi. Menneskeskaren protesterede mod filmen "Innocence of Muslims", som angiveligt gør grin med profeten Muhammed.

Det er langt fra første gang, at islamkritik og satire har udløst vrede i den muslimske verden:

* 2005: Jyllands-Posten vælger at trykke 12 tegninger af profeten Muhammed, som skaber stor virak i både ind- og udland. I Libanon og Syrien bliver danske ambassader udsat for brandattentater, og i mange andre muslimske lande bliver dannebrog brændt af under store demonstrationer. Muhammed-tegningerne er også anstødssten til, at en dansk-somalisk mand angriber tegneren Kurt Westergaard. I en anden terrorsag, hvor to pakistanskfødte mænd planlagde et angreb mod Jyllands-Posten, var tegningerne den centrale årsag til terrorplottet.

* 2007: En svensk avis bringer tegninger af Muhammed, der skildres som hund. Det er den svenske kunstner Lars Vilks, der står bag karikaturtegningerne, og han bliver efterfølgende udsat for dødstrusler og drabsforsøg. Terrornetværket al-Qaeda udlover en dusør på 150.000 dollar til enhver, der skærer halsen over på Vilks.

* 2008: I januar laver den højreorienterede hollandske politiker Geert Wilders den islamkritiske kortfilm "Fitna" for at dokumentere sine anklager mod islam. Årene efter modtager han en række dødstrusler. To andre fremtrædende hollandske islamkritikere er tidligere blevet dræbt ved attentater: Politikeren Pim Fortuyn i 2002 og filminstruktøren Theo van Gogh i 2004.

* 2010: Den amerikanske præst Terry Jones skaber international furore med sine planer om at brænde muslimernes hellige bog af på årsdagen for terrorangrebene mod USA 11. september 2001. Stort politisk pres får dog præsten til at droppe planerne. I marts 2011 deltager Terry Jones i afbrændingen af Koranen i sin kirke i Florida. Det udløser blodige uroligheder i Afghanistan, hvor blandt andet syv FN-ansatte mister livet.

* 2012: I februar afbrændes flere udgaver af muslimernes hellige bog på den amerikanske Bagram-base i Afghanistan. Det fører til flere hævnaktioner og voldsomme optøjer rundt om i landet, hvor omkring 40 mennesker mister livet.

/ritzau/