Lærerne jubler over ny måling: "Jeg synes, det er imponerende"
Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Ny måling viser, at danskerne har større sympati for lærerne end arbejdsgiverne i overenskomstforhandlingerne. Det er nemmere at fatte sympati for dem, der holder velfærdssamfundet i gang, mener forsker.

Danskerne har klart størst sympati for lærerne frem for arbejdsgiverne.

Det viser en ny måling, som Danmarks Lærerforening har lavet i samarbejde med analyseinstituttet Epinion. Målingen viser, at 51 procent af danskerne har størst sympati for lærerne i de igangværende overenskomstforhandlinger, mens kun 14 procent svarer arbejdsgiverne.

Tallene får Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, til at juble.

- Jeg synes, at det er imponerende, at vi får de tal her, for det viser, at man efterhånden har forstået, at det bare er noget helt andet end normale regler, vi fik i 2013 (i forbindelse med det politiske indgreb, der ændrede lærerernes arbejdtstid, red.), siger han til Avisen.dk.

Knasten om lærernes arbejdstid har været et stort tema under årets overenskomstforhandlinger mellem de offentligt ansatte og arbejdsgiverne. Lærernes arbejdstid blev i forbindelse med det politiske indgreb i konflikten i 2013 lovbestemt, men denne gang vil lærerne have en ny aftale, så deres arbejdstid igen bliver reguleret via overenskomsten.

Arbejdsgiverne har givet tilsagn om at forhandle om det, men der er endnu ingen enighed mellem parterne. Blandt andet derfor står overenskomstforhandlingerne i stampe i forligsinstitutionen.

Bondo: Vi er ikke forkælede 

Ifølge Anders Bondo Christensen viser den nye måling, at danskerne stadig har et positivt indtryk af lærerstanden.

- Man har gjort meget for at tegne et billede af, at vi tidligere bare var forkælede. Jeg ved, at der er mange, som i dag tror, at vi har regler ligesom alle andre. Det gælder også i andre faglige organisationer. Når de får at vide, hvilke regler vi arbejder under, så bliver de stadig overraskede, siger han.

Ekspert: Arbejdsgiverne har forregnet sig 

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet mener, at målingen er et tegn på, at danskerne helt overordnet er glade for de offentligt ansatte.

- Arbejdsgiverne har grund til at være dybt bekymrede. Målingen afspejler danskernes præference for velfærdssamfundets grundsten, og at man gerne vil præmiere dem, der arbejder i det offentlige. Det er nemmere at have sympati for folk, der tager sig af vores børn, ældre og folkeskoler, siger Henning Jørgensen.

Men er 51 procent ”imponerende tal”, der er jo ligeså mange, der svarer noget andet i undersøgelsen?

- Ja, det vil jeg mene. Arbejdsgiversiden har forregnet sig, og målingen er et udtryk for, at sympatien stadig ligger hos lønmodtagerne, siger han.

Overenskomstforhandlingerne for omkring 750.000 offentligt ansatte finder i disse uger sted i forligsinstitutionen. Forligsmanden har i håb om, at der snart kan landes nogle aftaler, udskudt de varslede strejker og lockouter til henholdsvis den 22. april og 28. april.

Målingen

Spørgsmål: På lærerområdet var der konflikt i 2013, hvor lærerne blev lockoutet af arbejdsgiverne i 25 dage. Nu trækker det op til konflikt på lærerområdet igen. Hvilken af parterne har du umiddelbart mest sympati for på lærerområdet? 

Arbejdsgiverne 14 procent

Lærerne 51 procent

Begge parter 9 procent

Ingen af parterne 13 procent

Ved ikke 14 procent

Kilde: Epinion

UDVID

via Listen To News