Kritik af Løhdes folk: I har ikke været gode nok
SF's Jacob Mark (tv.) og direktør i Cevea Kristian Weise (th.) lægger begge op til, at der er behov for markante ændringer i Moderniseringsstyrelsen. Foto: Bax Lindhardt/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Cevea
SF vil lukke Moderniseringsstyrelsen og erstatte den med en styrelse for godt arbejdsliv. Styrelsen har ikke gjort sit arbejde godt nok, mener Cevea, der efterspørger nye arbejdsmetoder og fokuspunkter.

SF har tidligere meldt ud, at man ønsker at lukke Moderniseringsstyrelsen, og nu indkalder partiet innovationsminister Sophie Løhde (V) til en debat. Det skriver Ugebrevet A4

Som led i debatten skal Folketinget diskutere SF's forslag om at lukke styrelsen, fortæller SF's gruppeformand Jacob Mark. I stedet skal den deles i to, og have mere fokus på et godt arbejdsliv.

- Det her er er noget, der fylder enormt meget i befolkningen. Hvis noget så teknokratisk som en styrelse er blevet folkemunde, er det enten fordi, de gør det rigtig godt eller rigtig skidt. Mit indtryk er, at det går skidt, siger Jacob Mark.

Et af problemerne er ifølge SF, at ansvaret for personalet også ligger i styrelsen, der hører under Finansministeriet.

- Den økonomiske tankegang i Finansministeriet fylder rigtig meget. Hvis man har en personalestyrelse, der skal arbejde med godt arbejde, så vil det komme til at drukne i alle de cost-benefit analyser Finansministeriet laver, siger Jacob Mark.

Cevea: Har ikke gjort sit arbejde godt nok

Også hos centrum-venstre tænketanken Cevea er man kritisk overfor Moderniseringsstyrelsen. Direktør Kristian Weise mener, at styrelsen grundlæggende har misforstået deres opgave.

- Moderniseringsstyrelsen er ikke lykkedes med at gøre sit arbejde på en måde, hvor de offentligt ansatte ser dem som nogen, der styrker og udvikler deres arbejde. I stedet ser de styrelsen som nogen, der er i direkte modsætning til dem. Man er, hvad man gør. Og hvis man udvikler en styrelse for offentligt ansatte, men ender med at få dem imod sig, har man ikke gjort sit arbejde godt nok, siger Kristian Weise.

Han mener, at styrelsen har været for optaget af besparelser istedet for at udvikle og inddrage medarbejderne i arbejdet med at udvikle den offentlige sektor.

I et interview med Berlingske har direktør i Moderniseringsstyrelsen Poul Taankvist erkendt, at styrelsen står med en udfordring, og at der skal fokuseres på at skabe et bedre samarbejdsklima med de faglige organisationer.

Invester i kvalitet

Kristian Weise mener, at det er et lidt for stort skridt ligefrem at lukke styrelsen, som SF foreslår. 

- Det giver mening at have en styrelse, der skal udvikle den offentlige sektor. Der er mange arbejdsopgaver forbundet med at drive sektoren. Det skal man investere i og arbejde på at udvikle kvaliteten. Det kan Moderniseringsstyrelsen godt, men det kræver, at den får et andet mandat, og at man sender nogle andre politiske signaler, siger Kristian Weise:

- Om man så lukker styrelsen og erstatter den med en anden, eller om man ændrer den måde, den nuværende arbejder på, det er detaljer. Det vigtige er, at man ændrer fokus, siger Kristian Weise.

Politisk opbakning

SF's forslag støttes af både Alternativet og Enhedslisten. De Radikale har ikke taget stilling som parti, men partiets Europaparlamentsmedlem Jens Rohde har stillet et borgerforslag om at lukke styrelsen. 

Socialdemokratiet vil ikke kommentere på, hvorvidt de støtter forslaget om at lukke Moderniseringsstyrelsen. Finansordfører Benny Engelbrecht understreger over for Avisen.dk, at Socialdemokratiet ikke vil tage stillingen til spørgsmålet, mens overenskomstforhandlingerne stadig kører.

Innovationsminister Sophie Løhde har tidligere afvist ideen om at lukke styrelsen.