Lurende konflikt lokker: Sygeplejersker fortryder udmeldelse af fagforening
Efter strejken i 2008 meldte sig 1300 sygeplejersker sig ud af deres fagforening. I disse uger oplever Dansk Sygeplejerråd medlemsfremgang. Foto: Brian Bergmann/Ritzau Scanpix
Dansk Sygeplejeråd har fået godt 330 nye medlemmer på tre uger. De skal betale kontingent tilbage fra januar for at opnå ret til konfliktunderstøttelse.

Sygeplejersker, der tidligere vendte deres fagforening ryggen, melder sig nu ind igen. Halvdelen af de godt 330 nye medlemmer, som Dansk Sygeplejeråd har fået de seneste tre uger, er genindmeldelser, viser nye tal fra Dansk Sygeplejeråd. 

Nogle af sygeplejerskerne fortæller, at de ikke vil stå tilbage som den eneste ikke-organiserede, hvis en konflikt på det offentlige arbejdsmarked skulle bryde ud. Andre giver ifølge Dansk Sygeplejeråd udtryk for, 'at de vil være med i den faglige kamp for at få bedre arbejdsforhold og højere løn.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, betragter indmeldelserne som 'et solidt udtryk for støtte' under de aktuelle overenskomstforhandlinger, der efter sammenbrud på stribe nu bliver styret af Forligsmanden.

Siden nytår har det ikke været muligt at melde sig ind i Dansk Sygeplejeråd med tilbagevirkende kraft og dermed opnå ret til konfliktunderstøttelse og konfliktlån. Men efter flere henvendelser blev døren åbnet igen den 12. marts. 

Både tilbagevendte og nytilkomne sygeplejersker skal betale kontingent fra 1. januar for at opnå ret til eventuel konfliktunderstøttelse. Og de geninmeldte bliver derudover mødt med krav om at afdrage deres eventuelt gamle gæld, inden de kan blive fuldgyldige medlemmer igen.

I kølvandet på sygeplejerskernes strejke i 2008 meldte 1300 medlemmer sig ud af deres fagforening. Nogle af dem efterlod sig gæld til fagforeningen. Udmeldelserne skete blandt andet i protest mod, at de skulle betale betale forhøjet kontingent, så strejkekassen kunne blive polstret igen.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18