Administration 

Thulesen til Mette F.: Du kan bare ringe efter valget

Et benhårdt arbejdsmarked uden rummelighed er den største udfordring på det danske arbejdsmarked, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau-Scanpix.)

Dansk Folkepartis formand er mere end klar til at gå med i en blå regering. Og uanset valgets udfald vil han bruge al sin politiske energi på at holde Radikale, Liberal Alliance og Alternativet uden for indflydelse, fortæller han.

Uanset hvordan det kommende folketingsvalg falder ud, ligner Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl en sikker vinder.

Går det godt for partiet, er han finansminister og vicestatsminister i en blå regering med Venstre for bordenden.

Går det lidt mindre godt, er han en magtfuld oppositionspolitiker med udsigt til at få store dele af sin politik igennem via Mette Frederiksen som ny socialdemokratisk statsminister.

Selvtilliden bobler i hvert fald ud af Kristian Thulesen Dahl, da Avisen.dk og A4 interviewer partilederen på hans kontor i Proviantgården på Christiansborg.

DF-lederen er tyngdepunktet i dansk politik, og på skift vender Socialdemokratiets og Venstres top bedetæpperne mod ham for at få opbakning til deres politik.  

Det huer Kristian Thulesen Dahl rigtig godt. For han vil gøre op med den klassiske blokpolitik, hvor rød og blå blok slås, og så vil han sende Liberal Alliance, Radikale og Alternativet ud i kulden og danne en ny blok bestående af sit eget parti, Venstre og Socialdemokratiet.

Vil gerne med i regering

Med Kristian Thulesen Dahls bejlen til både Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, kan smeden i Nordjylland og sosu'en på Fyn godt komme i tvivl om, hvem Dansk Folkeparti egentlig peger på efter et folketingsvalg.

Hvis vi får et valgresultat mellem 17 og 19 procent af stemmerne, er det et tilstrækkeligt rygstød fra vælgerne til at gå ind i et regeringssamarbejde
Kristian Thulesen Dahl (DF), formand

Men direkte adspurgt, hvad smeden og sosu'en skal tro, kommer svaret uden tøven:

- Vi peger på Lars Løkke Rasmussen. Han kan godt få lov til at fortsætte som statsminister med vores opbakning. Men hvis der er opbakning til en blå regering, synes vi ikke, at Liberal Alliance skal med i en nydannet regering. Og seriøsiteten skal jo også være, at vi så selv skal være parate til at gå ind i regering og tage ansvar, siger han.

Så Dansk Folkeparti er med i regering, hvis blå blok vinder?

- Det tror jeg helt sikkert, at vi er. Hvis vi får et valgresultat mellem 17 og 19 procent af stemmerne, er det et tilstrækkeligt rygstød fra vælgerne til at gå ind i et regeringssamarbejde, siger han.

Ankeret i dansk politik

Ved seneste folketingsvalg i 2015 fik DF 21,1 procent af stemmerne og blev Danmarks andet største parti.

I de aktuelle målinger står DF til et valgnederlag og et sted mellem 16 og 18 procent af stemmerne. Men det ødelægger ikke partilederens humør, fordi han har placeret sig så centralt i dansk politik.

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosu'en og pædagogen?

Læs med de næste uger.

UDVID

- Grunden til, at smeden i Nordjylland skal stemme på Dansk Folkeparti ved det her valg er jo, at vi vil prøve at sikre, at Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er ankeret i dansk politik og laver de grundlæggende ting i fællesskab. Så man ikke alene har det, som man kalder en rød blok og en blå blok, hvor alting klares indenfor den blok, siger han.

Hvis man skal lave holdbare politiske aftaler, som folk kan regne med, skal det ifølge Kristian Thulesen Dahl hvile på store flertal, og blokkene skal brydes.  

Derfor ønsker Dansk Folkeparti heller ikke, at de partier, der i hans øjne udgør fløjene, skal have den afgørende indflydelse.  

- Liberal Alliance udgør en fløj i den økonomiske politik, og på den værdipolitiske scene udgør Radikale Venstre en fløj. Alternativet og så videre er også en fløj. De fløje skal ikke have den afgørende stemme, for så kan der ske mange sjove ting, som ikke er gode for Danmark, fastslår Kristian Thulesen Dahl.

- Derfor tror vi på, at det er bedst for smeden, at vi forener det bedste i Socialdemokratiet, Venstres og Dansk Folkepartis politik og finder ud af få løst de store klumper, siger han.  

Rød blok kan bare ringe

- Så har Socialdemokratiet og Venstre en kamp kørende om, hvem der skal være statsminister, og derfor går man hele tiden tilbage og ser på den her blok. For man tror, at blokken afgør det. Så må man se efter et folketingsvalg, hvor sammentømret rød blok er, og ellers må de jo ringe, siger han med henvisning til tumulten i rød blok.

Her har Radikale erklæret, at de ikke kan pege på Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun baserer sin udlændingepolitik på Dansk Folkeparti, og Alternativets partileder Uffe Elbæk kandiderer selv til statsministerposten. 

Lige nu bløder Dansk Folkeparti stemmer til både Socialdemokratiet og Nye Borgerlige, der sandsynligvis kommer ind med en udlændingepolitik, der er markant strammere end jeres. Hvordan har du det med at blive trykpresset fra to sider?

- Jeg er faktisk ikke enig i, at Nye Borgerliges udlændingepolitik er markant strammere end vores. Den udlændingepolitik, som Nye Borgerlige går til valg på, ligner til forveksling vores, mens partiets økonomiske politik er Liberal Alliances gange to eller tre, siger han. 

Grundlæggende har han det fint med at blive presset af andre partier, forsikrer han.

- Og når Socialdemokratiet gør det, er det, fordi de har lagt en ny kurs i udlændingepolitikken. Det må aldrig blive et problem for et parti, at man har overbevist andre partier om, at man har ret. Så når Socialdemokratiet lægger sig så tæt op af vores linje, skal man ikke blive ked af det, siger han.

Mere rummelighed på arbejdsmarkedet 

Hvad ser du som den største udfordring på det danske arbejdsmarked i 2019?

- Vi har et arbejdsmarked, der er præget af, at alting går meget stærkt. Både i den offentlige sektor og på det private arbejdsmarked, der presses af international konkurrence. Så det er blevet et benhårdt arbejdsmarked, hvor der mangler rummelighed og et godt arbejdsmiljø for alle, siger han.

Med henvisning til galopperende stress-kurver og højt sygefravær noterer Kristian Thulesen Dahl, at det er vigtigt at skabe et arbejdsmarked, hvor der er plads til dem, der ikke kan løbe 100 kilometer i timen fra mandag morgen til fredag aften. Der skal også være plads til dem, der løber langsommere, mener han.

Kristian Thulesen Dahl mener, at det er nu midt i et opsving og god økonomi, at danske virksomheder skal demonstrere, at de mener det alvorligt, når man taler om rummelighed, socialt ansvar og bryster sig af at arbejde med trivsel.  

- Virksomhederne skal bruge det her opsving til at få alle med. Når virksomhederne siger, at de mangler arbejdskraft, vil de gerne hente den uden for Danmarks grænser. Men hvorfor lade dem hente polakker og rumænere, der kan løbe 100 kilometer i timen fra morgen til aften? Så er der jo ingen grund til at investere i nogle medarbejdere, der ikke kan løbe så stærkt, siger han.

I lyset af det benhårde ræs på det danske arbejdsmarked er Kristian Thulesen Dahl alvorligt træt af klagesange fra danske virksomheder, der mangler arbejdskraft.

- Min løsning er ikke, at vi bare henter mere arbejdskraft udefra ved at hente kinesere og filippinere til Danmark. Min løsning er, at vi bliver bedre til at bruge den arbejdskraft, vi allerede har, siger han.  

Seniorer er værdifulde  

Og her pointerer DF-formanden, at seniorerne er en guldgrube på det danske arbejdsmarked.

- Virksomhederne må bruge de dygtige medarbejdere, som er på arbejdsmarkedet nu men som måske ikke løber så stærkt, fordi de bliver ældre. Seniorer er stadig værdifulde, og vi skal indrette vores arbejdspladser, så de kan rumme dem, siger han.

Udover at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked med mindre nedslidning, ser Kristian Thulesen Dahl også gerne, at der inden det kommende folketingsvalg forhandles en model på plads for differentieret pensionsalder . 

- Når vi taler om ret til tidlig pension, skal vi fokusere på nogle brancher, hvor nedslidning er et reelt problem, og som mange måske tænker, at de skal skynde sig væk fra, inden de bliver nedslidte, siger Kristian Thulesen Dahl. 

- For jeg forstår godt, at folk i fysisk hårde job tænker, at de ikke kan blive i deres job resten af livet. Fordi det er for manges vedkommende simpelthen er for hårdt, tilføjer han. 

Nej til ulighed – ja til loft på kontanthjælp

Debatten om stigende ulighed kører på de høje nagler for øjeblikket, og DF-formanden mener ligesom store dele af venstrefløjen og Socialdemokratiet, at det er et problem, hvis uligheden "bare får lov at stige".

Kontanthjælpsloftet bliver af mange fremhævet som hovedårsagen til stigende ulighed. Vil Dansk Folkeparti bevare loftet?

- Ja, vi gik til valg i 2015 på indførelse af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, og det gjorde vi, fordi vi kunne se, at de ydelser, vi har for den offentlige sektor, var med til at holde nogen i en forkert kulturel bevidsthed, siger han og tilføjer, at mellem 80 og 90 procent af de par, hvor begge var på kontanthjælp, var indvandrerfamilier.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl fastholdt man mange indvandrerfamilier i et kulturmønster, der holdt kvinderne væk fra arbejdsmarkedet.

Loftet har virket ved at få flere kontantmodhjælpsmodtagere i job, og det er ifølge DF-lederen også den bedste kur mod ulighed. 

- Er det bedre at sørge for, at de her mennesker får større lighed ved at give dem højere offentlige ydelser? Eller ved at sørge for, at de kommer ud på arbejdsmarkedet? Det sidste er klart det bedste. Også af hensyn til børnene, der kan se deres forældre komme ud på arbejdsmarkedet, fastslår han.

Hvis danskerne kommer i klemme

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at kontanthjælpsloftet også er skabt for at sikre, at færre udlændinge kommer hertil på grund af attraktive danske overførselsindkomster, betoner han.

- Men hvis nogen med dansk baggrund kommer i klemme, og man på en eller anden måde kan hjælpe, vil vi gerne se på det.  Men udover det ønsker vi at holde fast i både loftet og også det, der nu ikke længere hedder integrationsydelsen men selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelsen, siger han.

Kan du se Dansk Folkeparti få posten som beskæftigelsesminister i en eventuel kommende blå regering?

- Ja da! Jeg kan se os få alle ministerposterne i en regering, men vi kommer nok ikke til at besætte dem alene, men dele dem med nogle andre. Men der er ikke nogen ministerposter, som jeg ikke synes, at vi er kvalificerede til at besætte, siger han.

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosu'en og pædagogen?

Læs med de næste uger.

gamle potter og pander står klar til at blive vasket op
Nyheder

Kro-ejer til tyv:

- Kom og vask op

en mand med kasket
Nyheder

Elon Musk stifter nyt amerikansk parti i protest mod Trumps lovpakke

to smilende kokke
Kendte

Jesper Kochs
afløser er fundet

en cykelrytter med solbriller
Sport

Vingegaard: Det var en af de mest stressende etaper

et par smiler til fotografen
Kendte

Monetz-parret sætter
villaen til salg

en tennisspiller ser ærgerlig ud
Sport

Eventyret er slut for dansk tennissensation

Nyheder

Ni børn og 18 voksne

er døde efter
oversvømmelser

et kort
Nyheder

Her kommer Danmarks største erhvervsområde til at ligge

eeee
Nyheder

KFC i Danmark

meldes konkurs

en tennisspiller jubler
Sport

Clara Tauson
tager stor sejr

en fladfisk
Nyheder

Dødelig bakterie kan få konsekvenser for fiskefirma

mange personer stillet op til fotografering
Film og TV

Nu genopføres Badehotellet

larver
Nyheder

Giftig larve nu

fundet i Jylland

en politibil på en festivalplads
Krimi

Tissende kvinder

filmet med
vildtkamera på festival

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Stor teenager sigtet for overgreb på niårig

bygninger lavet i lego
Nyheder

Verdens største

Legoland slår dørene op

beredskab i arbejde
Nyheder

Mindst 24 døde - mange børn er savnet

politifolk på villavej
Krimi

Kvinde fundet død i villakvarter

Ældre par, hun iført solbriller
Kongelige

Eks-konge opereret for kræft

Elefant spiser
Nyheder

Turister dræbt af elefant

Nyheder

Efter 102 år:

Seinen åbnes

for badegæster

Krokodille i vand
Dyreliv

Gigantiske krokodiller på vej til Falster

Togkupe seet inde fra
Krimi

Mand udvises: 

Voldtog 16-årig pige

i regionaltog

lang bil-kø på motorvej
Krimi

Lang kø:

Lastbil væltet på motorvej

tv-værten Melvin med sin mor
Kendte

Dansk tv-vært

køber fodboldklub

mand kigger op mod kameraet
Kendte

Lars Løkke: 

Hjem til Græsted

blåt blink på politibil
Krimi

19-årig får 12 års fængsel 

tre mennesker sidder i sofa
Kendte

Hit-serie vender tilbage

Bus på siden i grøft
Krimi

Busulykke i Tyskland:

Danskere var ombord

Mand på pressekonference
Sport

Her er Vingegaards nye Tour de France-våben

Nyheder

Tankstation er eksploderet 

Mand med solbriller i panden smiler
Kendte

Tarantino-stjerne død

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs: Bowlingcentre foretog mystisk lukning

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød