De slidte danskere Nu løfter Thulesen sløret for, hvilke danskere der skal have tidlig pension
Det er danskere i fysisk hårde job og ikke akademikere, der skal have ret til tidlig folkepension, mener Kristian Thulesen Dahl (DF). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv
Dansk Folkeparti løfter lidt at sløret for, hvem af de nedslidte partiet godt vil lade gå tidligere på pension. Gymnasielærere, jurister og andre akademikere skal ikke gøre sig nogle forhåbninger.

Dansk Folkeparti står til at spille en central rolle, når partiet i næste uge går til forhandlinger om at indføre en tidligere pensionsalder for nedslidte og folk, der har været mange år på arbejdsmarkedet. 

Står det til partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, skal en fremtidig ret til tidlig folkepension dog primært gælde for danskere, der arbejder i brancher, hvor der er stor risiko for fysisk nedslidning.

 

Det slår partiformanden fast i et interview med Avisen.dk.  

- Når vi taler om ret til tidlig pension, skal vi fokusere på nogle brancher, hvor nedslidning er et reelt problem, og som mange måske tænker, at de skal skynde sig væk fra, inden de bliver nedslidte, siger Kristian Thulesen Dahl. 

- For jeg forstår godt, at folk i fysisk hårde job tænker, at de ikke kan blive i deres job resten af livet. Fordi det for manges vedkommende simpelthen er for hårdt, tilføjer han. 

Kristian Thulesen Dahl ser for sig et system, hvor nogle får ret til at gå tidlig på folkepension, mens andre skal gennem en individuel vurdering. 

Hvor mange tanker har I gjort jer i forhold til, hvilke grupper, der skal være omfattet af retten til tidligere folkepension? Skal akademikeren også kunne bruge den her ordning, hvis hun har stress?

- Nej. Vi skal have et system, hvor man har mulighed for at få en individuel vurdering af, om du er nedslidt og eksempelvis komme på en seniorførtidspension. Det skal gælde for politikeren, der er kørt ned med stress, uddyber Kristian Thulesen Dahl. 

- Vi har mange, der henvender sig til os nu, som har svært ved at se sig selv fortsætte til pensionsalderen. Men det løser vi ikke ved at give alle grupper mulighed for at gå tidligere på pension.
Kristian Thulesen Dahl, partiformand for Dansk Folkeparti.

Kommunerne ud - lægerne ind

Dermed bringer Dansk Folkeparti sig et skridt tættere på, hvordan partiets model for differentieret pension helt konkret skal se ud. 

Kristian Thulesen Dahl slår også fast, at der skal ske forbedringer af den omstridte seniorførtidspension, som "alt for få bruger" i dag. 

- Vi kan jo desværre tydeligt se, at seniorførtidspensionen slet ikke er blevet den ordning, som vi havde regnet med, da vi lavede den, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Han er åben for en model, hvor opgaven med at vurdere, hvem der har ret til seniorførtidspension, flyttes ud af kommunerne og overlades til landets læger. 

- Det er en mulighed, når vi ser på, hvad der skal til for at tage hånd om de seniorer, der står og er nedslidte et antal år før pensionalderen, siger Kristian Thulesen Dahl. 

- Det vigtigste er at lave en ordning, der giver folk en reel mulighed at trække sig tidligere tilbage, hvis de er nedslidte, uddyber DF-formanden. 

Ikke for alle 

Med udmeldingen om at tidlig pension skal målrettes danskere i fysisk hårde job, kommer Kristian Thulesen Dahl til af skuffe mange fagforforbund, der havde håbet på mulighed for tidlig folkepension til deres medlemmer. 

I et rundspørge, som TV 2 har gennemført blandt 15 af landets største fagforeninger, svarer 11 forbund ja til, at deres medlemmer bør have mulighed for at gå tidligere på pension, mens kun et enkelt forbund svarer nej. 

Gymnasielærernes fagforening er et af de forbund, der mener, at deres medlemmer bør have ret til tidlig pension.

- Hvis man taler fysisk nedslidning, så er vi ikke så udsatte som visse andre faggrupper. Ser vi på psykisk nedslidning, så ligger vi jo helt i top, siger Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening til TV 2.

Mureren frem for gymnasielæreren 

Kristian Thulesen Dahl mener dog ikke, at en ret til tidlig pension for alle faggrupper er en gangbar model.  

- Vi har mange, der henvender sig til os nu, som har svært ved at se sig selv fortsætte til pensionsalderen. Men det løser vi ikke ved at give alle grupper mulighed for at gå tidligere på pension. Så kan man jo ligeså godt bare sænke folkepensionsalderen, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Så du forestiller dig en løsning, hvor den nedslidte murer eller fabriksarbejder får en rettighed til at trække sig tidligere tilbage, mens gymnasielæreren, der er gået ned med stress, skal igennem en individuel vurdering?

- Ja, lige præcis. Og så er det klart, at det handler om at se på, hvor mange år mureren rent faktisk har været murer – og ikke har holdt en pause på tyve år, hvor man har solgt tøj, og så hopper tilbage, så man kan kvalificere sig til en tidlig folkepension, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Så tanken er, at der skal være et klart skel imellem brancher?

- Ja.

Tema: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber du vil læse med og deltage i debatten.

Læs hele serien her

via Listen To News