Thorning og Søvndal fordømmer drab i Libyen
Danmark står bag USA i en svær stund som denne, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fordømmer som andre af den vestlige verdens ledere drabene på den amerikanske ambassadør og tre medarbejdere i Libyen.

- Det er en modbydelig og afskyelig handling. Mine tanker går først og fremmest til de efterladte. Men også til det amerikanske folk. De skal vide, at Danmark står bag USA i en svær stund som denne, siger statsministeren i en meddelelse.

Også Villy Søvndal er chokeret over den aktuelle situation i Libyen.

- Jeg vil gerne benytte lejligheden til at understrege, at det er fuldstændig afgørende for fred, sikkerhed, udvikling og økonomisk vækst, at diplomater kan udføre deres arbejde overalt i verden, og at deres sikkerhed respekteres, siger han.

Villy Søvndal hæfter sig ved, at præsidenten for den libyske nationalforsamling Mohammed al-Magariaf også har fordømt angrebet.

- al Magariaf har tilkendegivet, at de libyske myndigheder vil samarbejde med USA om at beskytte deres diplomater. Og vi opfordrer dem til hurtigst muligt at få pågrebet de skyldige, siger udenrigsministeren.

Men udenrigsministeren mener, at man ikke kan sige, om USA er havnet i en krise, som den Danmark oplevede efter Muhammedtegningerne i 2006.

- Det er for tidligt at sige nu, men jeg opfordrer til besindighed, siger udenrigsministeren til TV2 News.

USA's ambassadør J. Christopher Stevens og tre andre diplomater blev dræbt, da det amerikanske konsulatet i Libyens næststørste by Benghazi blev angrebet af libyske militssoldater sent tirsdag aften.

Angrebet er muligvis en protest mod en amerikansk film, som angiveligt fremstiller islam som kræft.

Filmen har udløst protestaktioner også i Egypten og Afghanistan.

/ritzau/