Thorning i svær regerings-balancegang
Lars Løkke Rasmussen var inviteret til møde på sin arvtagers kontor i dag. Hvad de konkret talte om, vil ingen af dem ud med. Foto: Niels Hougaard / POLFOTO
Helle Thorning-Schmidt har i dag holdt møde med de blå partier. Hun vil vide, hvordan hun kan gøre sig uafhængig af Enhedslisten.

Helle Thorning-Schmidt (S) har vundet regeringsmagten, men både Socialdemokraterne og SF er skrumpet gevaldigt i størrelse. Det er en af grundene til, hun i dag har holdt møde med alle Folketingets partier.

Hun kan nemlig ikke undgå at være afhængig af den tidligere regering.

"Der hvor hun er meget uenig med Enhedslisten, der er hun mere interesseret i at gå borgerligt. Hun har i hvert fald interesse i at kunne gå til begge sider," siger Elisabet Svane, politisk kommentator på Fyns Stifttidende.

Hverken Lars Løkke Rasmussen (V), Lars Barfoed (K), Anders Samuelsen (LA) eller Pia Kjærsgaard (DF) var specielt informative, da de trådte ud fra Helle Thorning-Schmidts (S) kontor i dag.

Hvad de konkret har drøftet står derfor ikke klart, men Elisabet Svane vurderer, at Thorning har lyttet mere, end hun har talt. Hun går ikke under titlen Kongelig Undersøger for ingenting.

"Hun skal undersøge, om hun kan danne en regering, og hvordan hun kan danne den. Derfor skal hun tale med alle Folketingets partier," siger hun.

Hun mener, det er kløgtigt, at Helle Thorning-Schmidt har bedt forhandlingspartnerne om at holde tand for tunge, indtil regeringen er kommet på plads.

"Vi er i en situation, hvor dem, der ved noget, ikke siger noget, og dem, der siger noget, ikke nødvendigvis ved ret meget. Og det tager tid. Det gjorde det også under Fogh," lyder sammenligningen fra Elisabet Svane.

Og alt tyder da også på, at Helle Thorning-Schmidt og hendes fremtidige regeringspartnere tager sig god tid. Forhandlingerne fortsætter på et hemmeligt sted.