K-politiker mistænkt for fusk med AMU-kurser

Uddannelse
(Foto: Screendump)

Undervisningsministeriet har K-politiker under lup i tilsynssag om millionsvindel med AMU-midler.

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) kulegraver i øjeblikket hele AMU-området for at komme fusk med AMU-midler til livs. Men i bunken af tilssynssager dukker en af ministerens politiske kollegaer op.

Det er den konservative kredsformand i Glostrup, Per Hatting, som er mistænkt for som privat kursusudbyder at fuske med AMU-midler.

Det fremgår af en aktindsigt, som Avisen.dk har fået i Undervisningsministeriets undersøgelser af i alt 34 tilsynssager med mistanke om AMU-fusk.

Kursus uden kursister

AMU-kurser skal opkvalificere ansattes kompetencer på det danske arbejdsmarked. Og derfor betaler staten årligt 2,3 milliarder kroner til ordningen.

Det er nogle af de penge, som Per Hatting og hans samarbejdspartnere også får fingre i med firmaet 2HR, som Hatting er daglig leder af.

2HR har haft samarbejdsaftaler med fem AMU-godkendte skoler.  Men skolerne har suspenderet samarbejdet med 2HR. Det fremgår af de akter, som Avisen.dk har fået indsigt i.

I et tilfælde førte 2HR ikke mødeprotokol ved et kursus. I et andet tilfælde fik ansatte i teleselskabet Telia angiveligt fjernundervisning, mens de i virkeligheden passede deres arbejde.

Og på et tredje kursus var kursisterne slet ikke til stede, da tilsynsmyndigheden mødte op en tirsdag eftermiddag.

"Systematisk svindel"

"Det lugter langt væk af systematisk svindel, og det er netop sådanne metoder og mellemhandlere, der ødelægger AMU-systemet," siger Marie Nørgaard Laursen.

Hun er områdedirektør på Tradium i Randers, der er landets største
kombinationsskole sammensat af en teknisk skole, en handelsskole og et AMU-center.

Hun har kigget sagsakterne igennem og hæfter sig ved, at det statslige
tilskud til kurserne bliver behandlet som en slags handelsvare - ligesom akterne vidner om at 2HR "videresælger" deres aftaler med skolerne til egne eller andre partnere, der ad denne vej henter statstilskud hjem til deres ydelser.

"Det er ikke i overensstemmelse med den gældende AMU-lovgivning, og det gør netop gennemsigtigheden i såvel udbud som markedsføring -og ikke mindst tilsynsopgaven - nærmest umulig at sikre for skolen, der måtte stå bag udliciteringen til 2HR," fortæller Marie Nørgaard Laursen.

Men det er ikke første gang, hun er stødt på firmaet.

"Allerede for et par år siden advarede Dansk Erhverv os mod samarbejde med 2HR, fordi de på ublu vis styrtede rundt ude på virksomhederne og tilbød VEU-tilskudsmuligheder til stort set alt," siger Marie Nørgaard Laursen. De mange tilskudsmuligheder fremgik også dengang tydeligt af 2 HR's hjemmeside.

VEU er det tilskud som staten betaler til skole og kursusudbyder.

En dags kursus, to dages returbetaling

En tidligere kollega fortæller også, hvordan 2HR bevidst forsøgte at snyde staten med tildkud.

"Hvis et AMU-kursus varede to dage på papiret, fik vi det til at tage en dag i virkeligheden. Jeg har selv skrevet under på blanketter og det hele. Men dengang vidste jeg ikke bedre," siger den tidligere kollega, der ønsker at være anonym.

På den måde udløste AMU-kurset dobbelt godtgørelse, mens kursisterne i virkeligheden var tilbage på deres arbejde.

Dansk Erhverv bekræfter, at de har advaret mod Per Hattings firma.

"Det er korrekt, at vi har haft vores betænkeligheder ved 2HR, og anbefalet vores samarbejdspartnere at udvise forbehold over for virksomheden,” siger chefkonsulent Gorm Steen Johansen.

Går kreativt til værks

Erhvervsorganisationen vil ikke uddybe deres skepsis i detaljer - men lægger ikke skjul på, at de ærgrer sig over den senere tids mange afsløringer af svindel med AMU-midler.

"Over en million danskere får hvert år mulighed for efteruddannelse på grund af AMU-systemet. Hvis man vil bevare systemet attraktivt, er det vigtigt at slå ned på de aktører, der får tilliden til at vakle, fordi de går for kreativt til værks," siger Gorm Steen Johansen.

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand