Thorning håber på sine børns tilgivelse
Statsministeren mener fortsat trods voldsom kritik, at opgaven er vigtigere end den pris, hun selv betaler.

- Jeg håber, mine børn tilgiver mig en dag.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun torsdag aften under Aarhus Festuge bliver interviewet af journalisten Martin Krasnik om magt og prisen for at have den.

- Mange vil nok gerne vide, om det virkelig er det hele værd, spørger Krasnik med henvisning til et års hårde avisskriverier, meningsmålinger og evig kritik.

Hvorefter en ellers snakkesalig statsminister tager interviewets længste pause.

- Man ved ikke, hvad man går ind til, når man går ind i politik. Jeg havde ikke en masterplan som 12-årig.

- Men jeg synes, det er en vigtig opgave at sikre, at vi fik en ny regering, og det kommer forud for tingene. Jeg håber, mine børn tilgiver mig på et tidspunkt, svarer Thorning så med henvisning til sine to døtre, Camilla og Johanna.

- Jeg er drevet af opgaven. Det er vigtigt det, vi laver, og at vi har en socialdemokratisk ledet regering netop nu. Det ville da være sjovere, hvis folk stod i gaderne og holdt fest for os. Men det ændrer ikke på opgaven, siger statsministeren.

- Tænker du nogensinde i de tre minutter, før du sover, om du har det i dig, vil Krasnik vide.

- En ting er jeg sikker på: Jeg har det i mig, svarer statsministeren fast.

- Man kan være uenig i det, vi gør. Men vi har evnen og viljen til at gøre det, der er rigtigt for Danmark. Vi har gennemført store reformer, brudt med blokpolitikken, skabt nye job og lavet verdens måske mest ambitiøse klima- og energiaftale.

- Vi har ikke nok med os endnu. Men min opgave er at gøre det, vi mener er rigtigt. Alle økonomerne siger, det er godt. Nu mangler vi bare vælgerne, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Hvordan vil du genskabe tilliden, når nogen siger, du ikke magter opgaven og meningsmålinger er dårlige, spørger Krasnik.

Hvorefter statsministeren svarer kort:

- Jeg gør jo det rigtige for Danmark.

Om den aktuelle skattesag og det meget usædvanlige i at vælge at gå ud og kommentere rygterne om hendes mands seksualitet, spørger Krasnik hvorfor, når vælgerne formentlig er "skide ligeglade".

- Men vi er ikke ligeglade med, hvad folk siger om os, svarer Thorning bestemt og får aftenens største bifald.

- Vi vidste, der ville blive skrevet om det, da jeg blev opmærksom på et notat i skattesagen, og så ville vi have det af vejen, inden sagen kørte i kommissionen. Det var det mest ordentlige, lyder hendes forklaring.

ritzau/