Thorning: Finansskat-vedtagelse ændrer intet
Det ændrer intet, at Socialdemokraterne har vedtaget en finansskat, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt

Der er intet nyt i, at Socialdemokraternes kongres søndag har vedtaget at arbejde for en finansskat i sit såkaldte visionspapir "Danmark herfra til 2032".

Sådan siger statsminister Helle Thorning-Schmidt efter kongressen.

- Vi har ingen ideologiske vanskeligheder ved det, og det har partiet så gentaget nu. Men det skal indrettes, så vi ikke taber arbejdspladser og vækst, siger hun.

Emnet er følsomt, fordi regeringsgrundlaget taler om en global finansskat, mens fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen lørdag slog til lyd for en særskat i EU, som Tyskland og Frankrig ønsker.

- Nogle synes, at man skal starte med en europæisk. Det diskuterer vi. En ting er sikker: Det skal ikke gå ud over vækst og beskæftigelse. Jeg har ingen ideologiske vanskeligheder med det overhovedet, siger Helle Thorning-Schmidt.

Det ændrer heller ikke regeringsgrundlaget, at kongressen har vedtaget et kompromisforslag om dagpenge, så Socialdemokraterne slipper for et forslag om en konjunkturbetinget periode, så længden svinger med samfundsøkonomien, fastslår hun.

- Vi overholder vores aftaler. Der er ikke penge til at ændre dagpengesystemet. Vi har gjort, hvad vi kan for at hjælpe de mennesker, som er i fare for at falde ud, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun nævner akutpakken på 300 millioner og et halvt års forlængelse af dagpengeperioden. Samtidig kritiserer hun Nyrups opfordring til økonomiminister Margrethe Vestager (R) om at se på genoptjeningsretten for dagpenge på 52 uger.

- Det er helt urimeligt at sige, at det er De Radikales skyld. Det er et fælles regeringsgrundlag, hvor vi i fællesskab tager ansvar for at rette op på dansk økonomi. Jeg accepterer ikke at skylde skylden på andre partier, siger hun.

- Vi står selv på mål for vore beslutninger.

/ritzau/