4 ud af 10 danskere er begyndt at se med større bekymring og skepsis på den brede gruppe af muslimske medborgere.
Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Ugebrevet A4 blandt 1.064 repræsentativt udvalgte danskere. 41 procent af de adspurgte svarer i undersøgelsen ja til spørgsmålet: 'Får angrebene i Europa udført af islamiske terrorgrupper dig til at se med større bekymring og skepsis på den brede gruppe af muslimske medborgere?'
- Det er et uhyggeligt tal og uendelig skadeligt for integrationen, at terroren på den måde får lov til at grave grøfter mellem forskellige befolkningsgrupper, siger Torben Møller Hansen, direktør i Foreningen Nydansker, til Ugebrevet A4.
Han arbejder gennem foreningen for integration af nydanskere på det danske arbejdsmarked og oplever, at det er blevet sværere at få muslimske indvandrere ud i arbejde. Ikke på grund af uvilje hos arbejdsgiverne, men fordi arbejdsgiverne har svært ved at få medarbejderne med på ideen om integrere indvandrere på arbejdspladserne.
Naser Khader (K), Martin Lidegaard (RV) Henrik Dam Kristensen (S) opfordrer i Ugebrevet A4 danske muslimer til i højere grad at tage afstand fra terror. Özlem Cekic, tidligere medlem af Folketinget for SF, kalder det 'en bombe under vores demokrati og sameksistens', at så stor en del af befolkningen ikke er i stand til adskille almindelige muslimer fra terrorister men afviser, at forvekslingen skyldes manglende stillingtagen fra almindelige muslimer i Danmark.
- Der skal to til tango. Der har aldrig været så mange minoritetsstemmer, der blander sig i debatten, som nu. Ikke mindst unge, som normalt ikke blander sig. Men det kræver også, at der er nogle, der lytter, når man tager afstand, og ikke hele tiden løber terroristernes ærinde og siger: 'Vi er i tvivl om, hvorvidt I er med os'. Selvfølgelig er vi på demokratiets hold, siger Özlem Cekic til Ugebrevet A4.
Hun bakkes op af Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste og opmærksom følger af alt, hvad der bliver sagt og skrevet om terrorisme.
- Der er jo mange almindelige og velintegrerede muslimer, der tager afstand fra terroren, nøjagtig som det efterlyses. Men det er der overhovedet ingen, der gider at beskæftige sig med. Omvendt med Hizb ut-Tahrir, der måske kun har 100 medlemmer. Men hold kæft en opmærksomhed, de får. Sådan fungerer medierne, siger han.