Efter et besøg i Europols hovedkvarter i Haag advarer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) danskerne mod at "gamble" med trygheden og sikkerheden i Danmark ved at stemme nej ved den kommende folkeafstemning.
- Et ja skaber status quo. Ja'et sikrer, at vi fortsat kan være en del af dette samarbejde. Nej'et vil skabe usikkerhed og utryghed. Det vil gøre det tvivlsomt, siger Lars Løkke Rasmussen.
Han siger, at Europol er på vej over på et nyt retligt grundlag, og der vil Danmark som udgangspunkt ikke være med, hvis danskerne 3. december stemmer nej til at ændre det nuværende retsforbehold til en tilvalgsordning.
- Og hvis Danmark ikke er med i Europol, så er Danmark et mere utrygt sted at være, siger statsministeren.
- Det er for vores allesammens trygheds og sikkerheds skyld vigtigt, at vi er en del af det samarbejde, og det er der ingen grund til at gamble med.
Lars Løkke Rasmussen, der tirsdag har taget valgkampen op til folkeafstemningen med til Europol, er under sit besøg blevet vist rundt i politiagenturets forskansede bygning i den hollandske regeringsby.
Europol-hovedkvarteret, der rummer 900 medarbejdere inklusiv 200 forbindelsesofficerer - heraf fire danske - arbejder i øjeblikket med næsten 50.000 sager om grænseoverskridende kriminalitet.
De spænder lige fra terror over international bandekriminalitet, ejendomssvindel, svindel med nethandel og illegal immigration til menneskehandel.
Europol arbejder blandt andet med terrorangrebet i Paris og terrortruslerne i Bruxelles, og politiagenturet har også deltaget i optrevlingen af den store sag om børneporno, der i øjeblikket kører ved retten i Randers.
- Der er ingen grænse for størrelsen af vores sager, siger den ledende danske forbindelsesofficer i Europol, Mogens Overmark.
Statsministeren er blevet vist rundt i Europols operationscenter og helt ind i et operationsrum, hvor dansk, belgisk og hollandsk politi lige nu sidder og arbejder med en narkosag, der rækker ind over alle tre lande.
Europol-chefen Rob Wainwright siger, at ingen ved, hvilken løsning, der kan findes, hvis Danmark stemmer nej.
- Når politik og jura skal mixes, så er der usikkerhed. Men hvis Danmark ikke er med i Europol, så har Danmark et sikkerhedsproblem, siger Europol-chefen.
- På et tidspunkt, hvor Europas svar på terrortrusler er et mere integreret politisamarbejde, er det til alles fordel at blive i den klub, der vokser mere og mere sammen og ikke mere og mere fra hinanden, siger Wainwright.
Lars Løkke Rasmussen siger, at et nej rummer en "enorm usikkerhed", fordi Danmark pludselig vil blive afhængig af andres velvilje, hvis det skal lykkes at fortsætte som medlem af Europol.
- Der er ikke noget fortilfælde, det er en juridisk hårdknude, det vil tage tid, og selv hvis det lykkes, ender vi med et B-medlemskab, siger Lars Løkke Rasmussen.
Han lover dog samtidig at "prøve at få det bedst mulige" ud af situationen, hvis det mod hans anbefaling bliver et nej.
Lars Løkke Rasmussen har tirsdag også besøgt premierminister Mark Rutte fra det kommende hollandske EU-formandskab.
/ritzau/