Teaterproducer anholdt for homo-stykke
En britisk teaterproducer er blevet anholdt i Uganda for at have opført et stykke om en homoseksuel mand.

Myndigheder i Uganda har anholdt en britisk teaterproducent for at have opført et skuespil i landets hovedstad Kampala om en homoseksuel mand.

Produceren, David Cecil, anholdes og kræves retsforfulgt for at have sat stykket op, selvom det ikke var kontrolleret helt færdigt af Ugandas medieråd, og for at have forbrudt sig mod landets lov og orden.

- Der er to anklager mod ham. Én om overtrædelse af straffeloven og en anden, som handler om, at han har have opført teaterstykket, mens det stadig var under gennemsyn, siger Ibin Ssenkumbi, der er talsmand for politiet i Kampala.

Homoseksualitet er ulovligt i Uganda og betragtes som en krænkelse af "naturens orden". Det kan give hårde straffe, faktisk helt op til livsvarigt fængsel, og endda dødsstraf.

Foreløbig er den engelske teaterrebel blevet sendt i fængsel indtil en høring vedrørende kaution på mandag.

Teaterstykket med titlen "The River and The Moon", "Floden og Månen" oversat til dansk, blev fremført flere steder rundt omkring i Ugandas hovedstad i sidste måned på trods af et forbud fra Ugandas medieråd, som krævede at manuskriptet skulle godkendes først.

Stykket handler om en mand, der springer ud som homoseksuel, og hans møde med Ugandas mange højrøstede anti-homo-grupperinger.

Teaterstykket er også skrevet af en brite, dramatikeren Beau Hopkins, men det blev fremført af ugandere.

Ud over at homoseksualitet i landet, som loven er nu, kan betyde dødsstraf, er det helt og aldeles forbudt at diskutere homoseksualitet offentligt. Det kan give op til syv års fængsel.

/ritzau/AFP